• Külföld
Faktor

Lábra vizelésről beszélt Clinton és Blair

Nyilvánosságra kerültek Bill Clinton amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök megbeszéléseiről készített feljegyzések az 1997 és 2000 közötti időszakból. Ezekben pszichológusokhoz hasonlítják magukat, akik a világ más vezetőinek tanácsot adva segítenek a nemzetközi konfliktusok megoldásában.

A telefonos beszélgetésekről és személyes találkozókról készült leiratokat a BBC a Clinton elnökségének dokumentumait őrző Clinton Elnöki Könyvtárból kérte ki. Sok szöveget – különösen Blair megszólalásait – jelentősen lerövidítettek, de azok így is érdekes betekintést nyújtanak Clinton és Blair kapcsolatába.

Blair és Clinton 1998-ban (Fotó: Europress - AFP/ Paul J. Richards)

Blair és Clinton 1998-ban (Fotó: Europress - AFP/ Paul J. Richards)

Például 1999-ben egy banánok kereskedelméről szóló, Európai Unió és Egyesült Államok között megbeszélés során Clinton telefonon azt mondta Blairnek: „A közép-amerikaiak és a karibiak olyanok,  mint amikor a fiúk az iskolában vitatkoznak. A megegyezésen kellene gondolkodniuk, ehelyett egymásra lábára vizelnek, hogy kiderüljön, kinek van a legnagyobb banánja.”

EZT IS AJÁNLJUK:

    Diana hercegnő halála után is beszéltek egymással. Blair azt mondta, „az emberek nagyon szerették őt, ami a királyi családban problémát okozott Diana számára. Személyesen is nagyon fog hiányozni, ilyen az, amikor lehullik egy csillag. Az emberek szemében ő egy csillag volt.”

    Clinton az Irakkal kapcsolatos várható nehézségekkel kapcsolatban figyelmeztette Blair-t. Azt mondta, „lehet hogy nem történik meg, amíg én leszek az elnök, de téged érinthet. Egy igazi rémálom lehet a számodra.”Clintonnak az 1999-ben hatalomra kerülő Vlagyimir Putyinról nagyon kedvező volt a véleménye: „hatalmas potenciál van benne. Nagyon okos és figyelmes. Szerintem sok jó dolgot csinálhatunk majd közösen.”

    A jegyzőkönyvekből az is látszik, hogy Clinton és Blair kifejezetten baráti viszonyban voltak egymással. Mikor 1999-ben kiderült, hogy Blair ismét apa lesz, azon viccelődtek, hogy megint a gyerekekre kell majd vigyáznia. Blair erre azt mondta: „teljesen váratlanul jött ez az egész, olyan érzésem van, mintha az életem újból elkezdődne”.

    Top 16