• Élet
Faktor

Meglepő kutatás: együttérzőbbek vagyunk a kutyákkal, mint az emberekkel

Valószínűleg azért van ez így, mert a kutyák kiszolgáltatottabbnak tűnnek.

256 egyetemista bevonásával indítottak vizsgálatot a bostoni Northeastern University kutatói és arra jutottak, hogy az emberek empatikusabbak a kutyákkal, mint embertársaikkal.

A kutatás azt próbálta felmérni, hogy az állatok kínzásáról, elpusztulásáról vagy az emberek megpróbáltatásairól, haláláról szóló hírek zaklatják fel jobban az embereket. 

A felmérésben olyan kitalált helyzeteket modelleztek, amiben valaki minden ok nélkül baseballütővel támad egy csecsemőre, egy 30 éves emberre, egy kölyökkutyára, vagy egy felnőtt kutyára. A fiktív történet szerint az áldozat megsérült, eltörte a lábát és elvesztette eszméletét. A hallgatóknak ezután meg kellett határozniuk, hogy melyik áldozattal milyen mélységig éreznek együtt. 

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az eredmények azt mutatták, hogy az embereket az zaklatta fel legkevésbé, ha egy felnőtt embert bántottak - írja a Telegraph. Mind a megtámadott kisgyerekkel, a felnőtt vagy a kölyökkutyával sokkal együttérzőbbek voltak. Gyakorlatilag egyedül akkor kaptak a felnőttek magasabb empátia-pontszámot a kutyáknál, ha a modellezés szerint az érintett családjához tartoztak. 

    Az elemzés szerint a résztvevők eleve kis kedvencként, vagy a gyerekek mellett élő családtagként tekintettek az állatokra. A kutatók szerint a pszichológiája az állatok iránt érzett szimpátiának az emberek felé való kiszolgáltatottságukkal lehet összefüggésben.

    Kommentek:

    Top 16