• Tudomány
Kummer Dóra

Kutya méretű patkánymaradványokat találtak

Hét óriáspatkányfaj megkövült maradványait fedezték fel ausztrál kutatók. Ezek az eddig ismert legnagyobb patkányok. A legtermetesebb közülük akkora volt, mint egy kisebb kutya.

Az 1000 éve kihalt patkányok súlya 1,5 és 5 kilogramm között lehetett, vagyis a legnagyobb fajok tízszer akkorák voltak, mint a ma élő nagyméretű patkányok. Az óriáspatkányok növényevők lehettek, és hirtelen haltak ki, egyelőre ismeretlen okból. A kutatók szerint a maradványokon talált harapás- és égésnyomok arra utalnak, hogy a hajdani kelet-timori emberek megették a patkányokat. Az ausztrál felfedezők szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel ezelőttre tehető a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal - írja az MTI.

A kutatócsoport szerint az óriáspatkányok nem a vadászat miatt haltak ki, hanem élőhelyük, az erdők eltűnése miatt. Erre abból következtetnek, hogy nagyjából a kihalásukkal egy időben kezdett használni az ember Kelet-Timoron fémeszközöket, amelyek már az erdők irtására is alkalmasak voltak.  

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16