• Belföld
Faktor

Ha nem tud örökbe fogadni kutyát, akkor is van megoldás

Az Állatok Világnapját a legstílusosabban azzal lehet megünnepelni, ha segítünk például a kutyákon. Az sem probléma, ha nem tudjuk őket örökbe fogadni, ugyanis arra is van lehetőség, hogy ideiglenesen gondozzuk őket. Ráadásul ez egy fillérünkbe sem fog kerülni.

A Vigyél Haza Alapítványnál ideiglenesen befogadhatjuk a kutyusokat, akik addig maradnak, amíg új gazdi nem jelentkezik értük. Persze ha csak néhány hétig tudjuk az állat gondját viselni, az is nagy segítség.

Az egyik befogadó, Klári a Faktornak elmondta, nála jelenleg 10 kutya lakik. Olyan kutyákat lehet ideiglenesen befogadni, akik rehabilitációra szorulnak, vagyis idősek, vagy nem lehet azonnal gazdihoz adni. Ideiglenes szállásukra féregtelenítve, chipezve és beoltva érkeznek.

Az elmúlt években kötelező lett a kutyák chipezése, tiltottá vált a tartós kikötés, a fülcsonkítás, az állatkínzás pedig ma már bűncselekménynek minősül. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint folyamatosan emelkedik a chipes kutyák száma, továbbá jelentősen csökkent a gyepmesteri telepeken élő állatok létszáma is: öt év alatt csaknem tízezerrel kevesebb állat került be a telepekre. 2015-ben a regisztrált 21 000 állatból több mint 16 000 talált új otthonra.

Addig nem mehetnek "társaságba", nem mehetnek új otthonukba, amíg az orvos szerint meg nem gyógyultak. Persze ez nem vonatkozik a gyógyíthatatlan betegséggel élő ebekre. Őket örökbe lehet fogadni, de előtte a leendő gazdit teljeskörűen tájékoztatják a betegségről.

Ha a befogadónak van saját kutyája, akkor először feltérképezik a környezetet, és a leendő gondviselővel is megismertetik a kutyát, nehogy később konfliktus alakuljon ki.

Az ideiglenesen befogadott kutyákról ugyanúgy kell gondoskodni, mint a saját kutyánkról, de semmit sem fizetni az ellátásáért. Az alapítvány ugyanis a szállítást, és az etetést is állja, a befogadóknak "csak" nevelni és vigyázni kell a kutyákra.

Klári otthonról dolgozik, így ő a saját kutyái mellett is tud az ideiglenesen nála lakókkal foglalkozni. Hozzátette, hogy ehhez mindenképpen elkötelezettnek kell lenni, mert például ha egy kutya problémás, nem szabad megijedni és kihátrálni a helyzetből, megoldást kell találni.

Amikor egy lehetséges új gazdi tűnik fel, akkor őt az alapítványnál ellenőrzik. Ha van saját kutyája, akkor őt is elviszik az ideiglenes befogadóhoz, hogy a két állat meg tudjon ismerkedni, és időben kiderüljön, ha esetleg képtelenek elviselni egymást. Csak ezután írják alá az örökbefogadási szerződést.

Megkérdeztük, hogy előfordul-e, hogy az ideiglenes  befogadókhoz hozzánőnek kis lakóik, és végül valódi gazdivá válnak. Klári elmondta, hogy természetes, de nem mindegyiküket lehet megtartani.

Nála a háromlábú Cinke maradt ott, hiszen a kutya után nem kapkodtak a gazdijelöltek, ő meg idővel elkezdett kötődni az állathoz. Persze meg kell tanulni kezelni a helyzetet. Klári például már öt éve ideiglenes befogadó, ennyi idő alatt pedig megtanulta: nem lehet minden egyes kedves kutyát megtartani.

Az Állatok Világnapját Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emlékére október 4-én tartják. Assisi Szent Ferenc élete során azt hirdette, hogy nem csak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen. Az Állatok Világnapjának célja, hogy az ember-állat barátságot megerősítse és felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, hiszen az állatok nem csak boldogabbá teszik életünket, de segítik is mindennapjainkat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) több szempontból is javulást tapasztalt az elmúlt években az állatvédelem területén, azonban ezúton is szeretné felhívni az állattartók figyelmét a felelős állattartás fontosságára.

Kommentek:

Top 0