• Külföld
Faktor

Hangfegyverre gyanakodtak az amerikaiak, ők lepődtek meg legjobban, hogy mi volt az őrjítő hang

A havannai nagykövetség több dolgozója is agyrázkódáshoz hasonló tüneteket produkált, és sokuk éles zajra panaszkodott.

Az amerikaiak még 2017-ben felezték meg havannai nagykövetségük létszámát, miután a követség több dolgozója is agyrázkódáshoz hasonló tüneteket produkált, és sokuk éles zajra panaszkodott. A kubaiak már 2017-ben azt mondták, hogy a Kuba északi partvidékén élő tücskök és kabócák állhatnak a háttérben, a nagykövetségen készített hangfelvételeken ugyanis ugyanolyan sávszélességű hang hallható, mint amilyet a környéken élő tücskök valóban különösen idegesítő hangja. A kubaiak azt mondták, bizonyos esetekben a kabócák és a tücskök akár 90-95 decibeles zajt is tudnak csapni, ami tartós kitettség esetén halláskárosodáshoz, túlérzékenységhez és feszültséghez vezethet.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ezt a magyarázatot azonban az amerikai kormány nem hitte el, és az elmúlt két évben mindenféle független elemzések és találgatások láttak napvilágot a jelenség okairól, közben az amerikai-kubai viszony egyre romlott.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Most azonban egy kutatócsoport a nagykövetségen készült felvételek elemzésével szintén arra jutott, hogy a hangokat egy bizonyos fajta tücsök is kiadhatta, igaz, a felvétel és a tücsök hangja nem egyezett teljesen. A különbségek oka azonban a kutatók szerint az is lehetett, hogy a tücskök az épületen belül voltak, így a falak visszaverték a hangjukat - írja a The Guardian.

    Kommentek:

    Top 16