• Külföld
Faktor

Kutatnak a legendás borostyánszoba kincsei után

A legendás borostyánszoba nácik által elrabolt kincsei után kutatnak az északkelet-lengyelországi Wegorzewo közelében lévő mamerki bunkerkomplexumban. Talajradarral egy eddig fel nem fedezett földalatti termet már találtak.

A második világháborús német szárazföldi erők főhadiszállásaként működött mamerki komplexumban az egyik földalatti folyosó karbantartása miatt végeztek talajradar-vizsgálatot. Eközben találták meg az alagút mellett a 6 négyzetméteres helyiséget. Ezt a múzeum munkatársa, Bartlomiej Plebanczyk azokkal a korábbi tanúvallomásokkal hozta összefüggésbe, melyek szerint

1944-45 telén a főhadiszálláson egy szigorúan ellenőrzött szállítmányt falaztak be.

A helyi hagyomány azóta is a borostyánszobával azonosítja a titkos rakományt. 

EZT IS AJÁNLJUK:

    A történet alapján a komplexumban már a múlt század 50-es és 60-as éveiben is kutattak, és terepszemlét is tartottak a Lengyelországban akkoriban bebörtönzött német háborús bűnös, Erich Koch részvételével, aki a feltételezések szerint egykor a borostyánszoba darabjainak elrejtését felügyelte. A korabeli technika azonban semmilyen nyomra nem vezette a kincskeresőket - írja az MTI.

    A múzeum munkatársa, Polanczyk a talajradar-vizsgálat eredményei alapján engedélyt kért a helyi hatóságoktól további kutatásokhoz: átfúrnák a terem betonfalát, majd távirányítású kamerával feltérképeznék. 

    A világ nyolcadik csodájának is nevezett, eredetileg 10,5 méter hosszú és 11,5 méter széles borostyánszoba kincseit a Leningrád (ma Szentpétervár) melletti Carszkoje Szelóban lévő palotából lopták el a nácik a második világháborúban, és a műremek azóta sem került elő. Elnevezését a borostyán falburkolatokról kapta, amelyeket I. Frigyes Vilmos porosz király ajándékozott I. Péter orosz cárnak 1716-ban. A német csapatok 1941-ben Königsbergbe (ma Kalinyingrád) vitték a borostyánszoba kincseit, amelyek később elvesztek a háborúban. Számos összeesküvés-elmélet kering hollétükről, és több kutatás is indult megtalálásukra.

    Top 16