• Belföld
Faktor

Kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre

Egy kutatás szerint a legtöbb ember a mindennapokat érintő, kevésbé távoli célok érdekében tesz félre a jövedelméből. A tényleges megtakarítók elsősorban a városiak és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők.

A Századvég Alapítvány a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) megbízásából készített nyugdíjbiztosításokról szóló kutatásából kiderül, hogy a hazai lakosság alig több mint a fele takarít meg kisebb-nagyobb rendszerességgel. A tényleges (nyugdíj-előtakarékosságban gondolkodó) megtakarítók a 30 és 49 év közötti gazdaságilag aktív lakosok közül kerülnek ki, akik elsősorban városiak és felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Rendszeresen csak a megkérdezettek 22 százaléka, alkalmanként pedig a 30 százaléka tesz félre – írja az Origo.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A megtakarítások célját tekintve jelentősen alacsony azoknak az aránya, akik a nyugdíjas évekre tesznek félre, a rendszeres vagy eseti megtakarítással rendelkezőknek ugyanis alig 34 százaléka gondolkodik öt évnél távolabb. Leginkább a mindennapokat érintő, közelebbi célok érdekében félretett megtakarítás a jellemző.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók 60 százaléka nem tartja fenntarthatónak az állami nyugdíjrendszert, ennek ellenére 66 százalékuk az államtól várja, hogy biztosítsa a nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát.

    Azok a megkérdezettek, akik érdeklőnek a nyugdíjbiztosítás iránt (52 százalék) 5-20 ezer forint közötti összeget tennének félre havonta nyugdíjcélra, emellett úgy gondolják, hogy átlagosan 150 ezer forintos havi járadékra lenne szükségük ahhoz, hogy fenn tudják tartani a mostani életszínvonalukat a nyugdíjazás után is.

    Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára szerint az immár két éve állami támogatást is élvező nyugdíjbiztosítások megjelenése komoly előrelépést jelenthet ebben a tekintetben is. Főleg, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások jogszabályba rögzítve csak a nyugdíjba vonulást követően hozzáférhetőek: ez elősegíti a hosszabb távra történő öngondoskodást is.

    Kommentek:

    Top 16