• Tech
Faktor

Újítás a nyomozásban: mesterséges intelligencia leplezi le a bűnözők hazugságait

Egyelőre még csak a spanyol rendőrök próbálták ki.

Nincs igazán jó általános módszer a leírt hazugságok leleplezésére, de a rablásokról szóló beszámolókban már felismeri a valótlanságokra utaló jeleket a mesterséges intelligencia a jelzők, igék és írásjelek mintázatából. A szövegelemzésre és gépi tanulásra épülő eszköz annyira pontos és megbízható, hogy a spanyol rendőrök el is kezdték használni.

A spanyol rendőrség több mint ezer rablással kapcsolatban felvett vallomást bocsátott a Cardiff Egyetem és a madridi III. Károly Egyetem kutatónak rendelkezésére, hogy azok segítségével be tudják tanítani a hazugságkereső VeriPol nevű eszközüket. Az erről szóló tanulmány szerint a 2017 júniusában Murcia és Malaga tartományokban lebonyolított programban igen jól szerepelt a VeriPol: miután a gép kimutatta, hogy a vallomás nagy valószínűséggel hamis, az esetek 83 százalékában a felperes további faggatásával sikerült ezt igazolni, és lezárták az ügyet. Egyetlen hét alatt 64 hamis vallomást töröltek.

A kutatók rájöttek, hogy a hamis vallomások általában rövidebbek, az eltűnt tárgyra fókuszálnak a cselekmény helyett, kevés információt szolgáltatnak a támadóról, és a legtöbb esetben nincsenek szemtanúk. Ezeket a jellemzőket egy kiképzett rendőr is felismerheti, ám a mesterséges intelligencia hatékonyabban és érzelmektől mentesen képes döntést hozni, pusztán a szöveg karakterisztikája, a melléknevek, igék és pontok mintázata alapján. 

A rendszer még nem tökéletes, hiszen előfordulnak olyan esetek, amikor tényleg nem látja az áldozat a támadóját, de kiindulásnak ez is jó, és a mesterséges intelligenciának éppen az a lényege, hogy folyamatosan tanítható - írja a Quartz.

Kommentek:

Top 0