• Pénz
Faktor

Rossz hírünk van azoknak, aki Horvátországban terveznek idén nyaralni

A magyaroknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a nyaraláson.

Az Erste elemzése szerint a következő hetekben a jegybanki intézkedések ellenére tovább erősödhet kuna, ami a nyaralni készülő magyaroknak különösen rossz hír, hiszen nem volt még ilyen drága a horvát valuta, leszámítva néhány napot 2012 januárjában.

Itt is többet fog költeni, mint eredetileg tervezte.

Itt is többet fog költeni, mint eredetileg tervezte.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Minden évben a nyári csúcsszezon idején külföldi turisták milliói özönlik el Horvátországot, ráadásul évről évre nő a népszerűsége. 2017-ben például összesen 18,5 millió turista látogatott az országba, hogy közel 102 millió éjszakát töltsön el ott, ami 12 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest. Mivel egyre népszerűbb nyaralóhellyé válik Horvátország, a helyi valuta iránti kereslet is folyamatosan nő a tavasz végi, illetve a nyári időszakban. Az euró-horvát kuna árfolyamában első ránézésre is felfedezhető ez a szezonalitás.

Múlt héten annyira elkezdték venni a kunát a nyaralni készülők (illetve az euróbevezetési bejelentés miatt az erősödésre spekuláló devizapiaci szereplők), hogy a horvát jegybank a folyamat lassítása érdekében 320 millió eurót vásárolt kuna ellenében. A kunagyengítő lépésre azért volt erre szükség, mert az intézmény szeretné elkerülni az árfolyam túlzott erősödését, hiszen az negatívan érinti a turizmust. Az Erste Bank mai elemzése szerint további (mérsékelt) felértékelődés várható a nyári csúcsszezon közeledtével, mielőtt véget érne a szezonális hatás, és megfordulna a folyamat. Bár a kuna árfolyamának - részben spekulánsok miatti - elszállására a jegybanki intervenció miatt sem kell számítani, ha hiszünk az elmúlt évek tapasztalatainak, érdemes lehet megfontolni a nyaralásra szánt pénz átváltását. Ez azonban így sem lesz olcsó, hiszen nem volt még ilyen drága a magyarok számára a kuna, így pedig a nyaralás sem - írja a Portfolio.

Kommentek:

Top 0