• Külföld
Faktor

Különös felfedezés a múzeumban: elveszett mutatóujjra bukkantak

Több mint 50 év után találták meg a szobor hiányzó darabját a párizsi Louvre-ban.

A párizsi Louvre-ban több mint 50 év után fedezték fel a szobor hiányzó darabját. (Fotó: Wikipedia)

A párizsi Louvre-ban több mint 50 év után fedezték fel a szobor hiányzó darabját. (Fotó: Wikipedia)

Megtalálták a párizsi Louvre-ban a Nagy Konstantin (I. Constantinus) római császár (i.sz. 272-337) monumentális római bronzszobrának hiányzó mutatóujját – írja az MTI.

A Szent Konstantinként is emlegetett császár hatalmas bronzszobrának maradványait a római Capitoliumi Múzeumban őrzik, a töredékek az intézmény egyik fő attrakciói. A Louvre-ban azonban most felfedezték, hogy már 1863 óta az ő gyűjteményükben található a szoborról hiányzó 38 centiméteres aranyozott bronz mutatóujj.

Az elveszett szobortöredékre Giampietro Campana (1808-1880) római bankár és műgyűjtő gyűjteményében bukkantak a francia kutatók. A Louvre III. Napóleon alatt jutott a 19. századi itáliai bankár gyűjteménye egy részének birtokába.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A római Capitoliumi Múzeum igazgatója, Claudio Parisi Presicce szerint az ujjat minden valószínűleg 1584-ben választották le a szobor többi részéről. Akkor, amikor a földgömböt, amelyet Konstantin eredetileg a kezében tartott, egy kilométerkőre helyezték a Via Appián.

    A római múzeum azt fontolgatja, hogy a novemberben nyíló Campana kiállításra kölcsönadja a császár kezét a mutatóujjal való újraegyesítést céljából, míg a Louvre azt tanulmányozza, milyen feltételekkel engedhetné meg, hogy a kezet és az ujjat együtt mutathassák be Rómában.

    Kommentek:

    Top 16