• Külföld
Faktor

Különleges felfedezés: nem hinné, mire hasonlít a pogózás a koncerteken

40 ezer évvel ezelőtti rituáléra vezetik vissza a kutatók a pogózást.

A University College London kutatói rájöttek, hogy a pogózás nagyon hasonlít arra a törzsi rituáléra, amit Pápua Új-Guinea esőerdei őslakos törzsei csinálnak 40 ezer éve.

A kutatást végző Lindsey Bishop sok metálzenekarral turnézott együtt, és közben több száz rajongóval készített interjút - írja a metalsucks.net. Mint kiderült, a pogózás íratlan szabályai pontosan úgy terjedtek generációról generációra, ahogyan az ősi pápua törzsek kommunikálták a szokásaikat és más információkat. Bishop abban is egyezést talált, hogy a metálközösség pogózási szokásainak bajtársiassága, etikettje és katarzisélménye ugyanazokat a tradíciókat tükrözik, mint a pápua törzsek közösségéét.

Bishop szerint ráadásul az úgynevezett malagan törzsi ceremónia és kultúra tárgyi része is hasonlít a metálközösség szokásaihoz: például, ahogy a malaga ceremónián megosztják egymással az emberek a tárgyaikat és szobraikat, amelyek valamilyen korábbi eseményt örökítenek meg, úgy a metálosok is hasonlóan tesznek az idejét múlt turnépólókkal vagy az olyan tárgyak gyűjtésével, amelyeket a színpadról dobtak le a közönségbe, mint egy dobverő vagy pengető.

Kommentek:

Top 0