• Külföld
Faktor

Ellepik a hajléktalanok a fővárost, a többségük külföldi

Hét év alatt megduplázódott a londoni hajléktalanok száma: 2010-hez képest 16 százalékkal többen alszanak a brit főváros utcáin - és úgy tűnik, a növekedésnek még nincs vége.

Egy átlagos őszi éjszakán például 4100-an aludtak a szabad ég alatt, 2016-ban pedig összesen közel 8000 ember kényszerült arra, hogy legalább egyszer London utcáin aludjon - írja a Daily Mail.

Ami még megdöbbentőbb, az az, hogy a hajléktalanoknak több mint a fele nem is brit állampolgár: 4675-en más országokból érkeztek London utcáira, sokan még angolul sem beszélnek. A túlnyomó többségük valamelyik EU-s tagállamból utazott az Egyesült Királyságba. A legtöbben, 1500-an románok voltak, akiket a vádak szerint szervezetten buszoztatnak Londonba, hogy ott kolduljanak és fosztogassanak.

Több civil szervezet is azt szeretné elérni, hogy a brit kormány fordítson nagyobb összegeket a hajléktalanprobléma felszámolására – igaz, Londonban számtalan központ várja szabad ágyakkal az otthontalanokat. Sokan mégis inkább az utcán maradnak, annak ellenére, hogy itt 17-szer nagyobb eséllyel válnak bűncselekmények áldozataivá.

Kommentek:

Top 0