• Pénz
Faktor

Sokat bukhat, ha így fizet külföldön - mutatjuk a megoldást

Nem mindegy, hogy kártyás fizetésnél devizában vagy forintban terhelik a számlánkat.

Mivel nyáron rengeteg magyar indul külföldre nyaralni, a Pénzcentrum körkérdést intézett a nagyobb hazai pénzintézetekhez, hogy milyen árfolyamon történik az elszámolás abban az esetben, ha forintalapú kártyát használunk külföldön. Bankonként és kártyatársaságonként meglehetősen eltérő megoldások léteznek, egy dologban viszont a válaszadó pénzintézetek egyetértettek: résen kell lenni, ha a külföldi terminál felajánlja a forintban való teljesítést. Az átváltási árfolyamot ugyanis ilyenkor nem ismerjük, és erre bizony jócskán ráfizethetünk.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A Gfk tavaszi kutatása szerint idén a magyarok 22 százaléka tervezett külföldi nyaralást. Azok között, akik külföldön pihennek, Horvátország a favorit, a külföldre indulók 24 százaléka választja dél-nyugati szomszédunkat. Kedvelt úti célnak számít még Görögország, ahova a külföldön nyaralók 13 százaléka indul, továbbá Románia (Erdély) (12 százalék), Olaszország (10 százalék), Spanyolország (7 százalék), Németország és Ausztria (5-5 százalék) is közkedvelt nyaralóhelynek számít.

Ezen országokban, bár változó mértékben, de meglehetősen elterjedt a kártyás fizetés, amelynek számos kényelmi és biztonsági előnye van a készpénzes vásárlással szemben. A kényelmi szempont egyértelmű, hisz általában gyorsabb kártyával fizetni, a biztonsági előny pedig abban merül ki, hogy viszonylag nehéz elveszíteni a pénzünket. Amennyiben ugyanis elhagyjuk a kártyánkat vagy esetleg ellopják azt, akkor gyorsan le lehet tiltani.

Ha külföldi kártyás vásárláskor az elfogadó terminálon választanunk kell, hogy helyi valutában vagy forintban fizetünk a vásárlásért, akkor az ösztönös választás helyett, ne a forintot válasszuk. Arra ugyanis az összes bank felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetekben az árfolyamot a helyi kereskedő bankja határozza meg. Erről ugye legtöbbször fogalmunk sincs, de nagy valószínűséggel nem járunk jól.

"Általánosságban elmondható, hogy ez az árfolyam kedvezőtlenebb lehet a kibocsátó bank által alkalmazottnál" - közölte a CIB Bank. A K&H bank is a körültekintés és az elővigyázatosság fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt írták, hogyha külföldön felajánlja az ATM vagy a fizetési terminál, esetleg az internetes vásárlásnál a kártyaelfogadást biztosító cég a forintban történő terhelést, akkor érdemes megnézni az alkalmazott árfolyamot. 328 forintos euróárfolyamnál ugyanis akár 350 forintos váltási árfolyamot is alkalmazhatnak a kártyaelfogadást nyújtó cégek. Ez 22 forintos árfolyamrést jelent, melyet a magyar bankok még ilyen nagy árfolyamkilengés idején is 7 forint körül tudnak tartani. 

100 euró elköltésénél ez azt jelenti, hogy akár 1 500 forintot is megspórolhatunk, ha euróban kérjük a tranzakció terhelését és saját bankunkra bízzuk a deviza átváltását forintra.

Az OTP ügyfélszolgálata azt a tájékoztatást adta, hogy bármilyen devizában is fizetünk külföldön, a forintunkat először euróra, majd helyi pénznemre váltják át a saját árfolyamukon. Ez Horvátországban például azt jelenti, hogy előbb eladnak nekünk eurót, majd azt megveszik tőlünk és eladnak érte kunát.

A külföldi kártyahasználattal kapcsolatos kérdésekre a Budapest Bank, a CIB Bank, az ERSTE, a K&H és az UniCredit válaszoltak. Általánosságban elmondhatjuk, hogy akkor a legegyszerűbb a helyzet, ha az eurózóna valamely tagországába vagy az Egyesült Államokba utazunk.

Ekkor ugyanis jellemzően, de nem minden esetben, abban a pénznemben fogják továbbítani a pénzünket a saját bankunknak, mint amiben fizettünk és a bankunk fogja azt átváltani forintra. Az átváltási árfolyamok könnyen megtalálhatók a bankok honlapján, ahol a deviza eladási árfolyamot kell keresni. Amennyiben viszont olyan országba utazunk, ahol nem euró vagy dollár a fizetőeszköz, akkor jellemzően a pénzünket először euróra vagy dollárra váltják át a kártyatársaság (tehát a VISA és a Mastercard) árfolyamán, és ezt küldik el a bankunknak, amely eladási árfolyamon konvertálja azt át nekünk forintra. 

"A bonyolultnak tűnő átváltási szabályokra azért van szükség, hogy a bankkártyák globálisan használhatók legyenek, hiszen a legtöbb bank nem tudna vezetni devizaárfolyamot a világ összes devizanemében" -tájékoztatta a CIB Bank a Pénzcentrumot. 

A váltási folyamat egyébként nem zajlik le egyik pillanatról a másikra, akár napokig is elhúzódhat, mire egy adott költést a bankszámlánkon lekönyvelnek.

Kommentek:

Top 0