• Pénz
Faktor

Ezt fontos tudnia, ha külföldre utazik - így használhat bankkártyát

Egyre többen használják külföldön is a bankkártyájukat, de van néhány dolog, amiről érdemes előre tájékozódni.

Minden második magyar, aki külföldre utazik, magával viszi bankkártyáját és használja is azt - derül ki a Mastercard megbízásából elvégzett kutatásból. A Portfolio összegyűjtötte, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni, ha külföldön használjuk a kártyánkat.

Külföldi utazásainkon a valutaváltás, vagyis a készpénz egyetlen széles körben elfogadott alternatíváját a bankkártya jelenti, és egy kutatás szerint a magyarok is egyre többen használják készpénz helyett. A bankkártyával ugyanis folyamatosan nálunk van gyakorlatilag a teljes bankszámlánk, nem kell vastag pénztárcákban rejtegetett készpénzzel bajlódni.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Mastercard megbízásából a Free Association Research végzett városi szinten reprezentatív kutatást, mely során többek között a külföldi kártyahasználatról kérdezték meg a magyarokat. Ebből kiderült, hogy a leggyakrabban a bolti vásárlások során fizetünk külföldön kártyával, de az éttermekben is sokszor választjuk a készpénzmentes megoldásokat. A megkérdezettek 28 százaléka ugyan nem használja külföldi utazásai során a bankkártyát, de biztos ami biztos, magával viszi. Így összességében elmondható, hogy a külföldre utazók több mint háromnegyedének zsebében külföldön is ott van a plasztik.

  A bankkártyával utazók 65 százaléka szerint fizetéskor és ATM-es pénzfelvétel során egyaránt hasznos lehet a plasztik. Sőt, 46 százalék a készpénz helyett már inkább a bankkártyát viszi magával, hiszen ha kártyával nem is tud fizetni valahol, inkább ATM-ből vesz fel pénzt, mint hogy valutaváltással bajlódjon. A megkérdezettek egyharmada tudta, hogy a POS terminálok használatának többnyire külföldön sincs díja, így nyugodtan fizethetünk bárhol bankkártyával a pihenés során is. A díjmentes belföldi kártyahasználatról ennél jóval többen tudnak, a válaszadók kétharmada itt már tisztában van ezzel.

  Érdemes előre gondolkodniMielőtt külföldre utazunk, érdemes ellenőrizni a bankkártya lejárati dátumát, nehogy ott derüljön ki, hogy már nem lehet használni a plasztikot. A limitek beállítását szintén érdemes ellenőrizni, mivel előfordulhat, hogy külföldön többet költünk az itthon megszokottnál. A bankunk külföldről hívható ügyfélszolgálati számát is érdemes lehet elmenteni a mobilunkban, hogy könnyen segítséget tudjunk kérni probléma esetén.

  Külföldi zárolásokIdén január 13-án lépett életbe az új európai uniós pénzforgalmi irányelv (PSD2), ami több újdonságot is hozott. A külföldi hotelekben, autókölcsönzőknél bevett gyakorlat, hogy biztonsági okokból egy előre meghatározott nagyobb összeget zárolnak egy bankkártyán, majd amikor az ügyfél távozik, rendezi a szolgáltató felé fennálló tartozását, ezután pedig feloldják a korábban zárolt összeget.

  A szabályozás megjelenése előtt előfordult, hogy a szolgáltatók akár hetekkel később oldották fel a zárolt összegeket, pedig az ügyfél távozáskor már rendezte a számláját. A bankok ma már csak akkora összeget zárolhatnak a kártyákon, amekkorát az ügyfél jóváhagyott, majd amikor megérkezik a bankhoz a pontos, ténylegesen fizetendő összegről szóló fizetési kérelem, akkor az el nem költött részre haladéktalanul fel kell oldani a zárolást.

  BiztonságosabbA valutaváltás komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen ha egy bankkártyát veszítünk el, attól még a pénzünk biztonságban marad, míg az eltűnt, ellopott készpénzt jó eséllyel sosem látjuk viszont. Érdemes SMS-értesítést igényelni a kibocsátó banktól minden tranzakcióra, mert így azonnal értesülhetünk a jogosulatlan használatról. Összességében veszélyeket hordozhat, ha a pihenésre szánt teljes összeget magunknál tartjuk készpénzben, ehelyett inkább kártyával fizessünk, ahol lehetséges és csak minimális valutát vigyünk magunkkal.

  Kommentek:

  Top 16