• Sport
Faktor

Kulcsmérkőzés vár a magyar jégkorong-válogatottra

A magyar jégkorong-válogatott ma este Franciaországgal játszik az oroszországi világbajnokság szentpétervári csoportjának harmadik fordulójában. A magyar csapat jelenleg a hetedik helyen áll két vereséggel, de van még hátra öt meccse, amelyből három találkozón van reális esélye a pontszerzésre.

A magyar csapat bátran játszott Kanada ellen, most a franciák ellen szerezheti meg az első pontjait (Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

A magyar csapat bátran játszott Kanada ellen, most a franciák ellen szerezheti meg az első pontjait (Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

Franciaország 2007-ben jutott fel a világelitbe, azóta egyszer sem esett ki, sőt, kimondva az a célja a válogatottnak, hogy minden évben túlélje a csoportkört. Két évvel ezelőtt sikerült bejutnia a negyeddöntőbe, de 2015-ben csak úgy kerülték el a kiesést, hogy az utolsó körben megverték a tét nélkül játszó Lettországot. Idén biztosan nem eshetnek ki (Németországgal együtt) mert védettséget élveznek, jövőre ugyanis ez a két ország lesz a vb házigazdája.

A mostani világbajnokságot győzelemmel indították a franciák, Németországot sikerült legyőzniük nehezen, de aztán Szlovákiától alaposan kikaptak (1–5), annak ellenére, hogy többet lőttek kapura az ellenfélnél. Most is szeretnének továbbjutni a csoportból, és ez nem is lehetetlen számukra, hiszen az ötödik helyen állnak egy pont hátránnyal az Egyesült Államok mögött.

A mostani keretben öt komolyabb hiányzó is van, két csatár és három hátvéd. A csatárok közül Antoine Roussel a Dallas Starsszal az NHL rájátszásában harcol, a CSZKA Moszkvával Gagarin Kupa-döntőt játszó Stéphane Da Costa a felkészülés során sérült meg. A védelemből két megbízható játékos esett ki sérülés miatt: Nicolas Besch és Kevin Hecquefeuille régóta tagja a válogatottnak, mindketten 2005-ben játszották első felnőtt világbajnoki mérkőzésüket, még a divízió 1-ben. Tavaly ők alkották a válogatott második védőpárját. Antonin Manavian náluk három évvel fiatalabb, ő már csak A-csoportos világbajnokságon vett részt, tavaly a Finnországban játszó Auvitu mellett küzdött az első sorban. Sérülés miatt ő sem áll Dave Henderson szövetségi kapitány rendelkezésére.

Ugyanakkor a kapusuk, Cristobal Huet 2010-ben Stanley Kupát nyert a Chicago Blackhawks színeiben. A válogatott nagy része hazai bajnokságban játszik, de van a keretükben finn, norvég, német, osztrák és svájci élvonalban szereplő is. Pierre-Edouard Bellemare NHL-es, a Philadelphia Flyers védekező csatára, gyors, nagyokat ütközik, jól hozza el a korongbedobásokat és emberhátrányban alapember, gyakran kettős emberhátrányban is bevetik.

A L’Équipe a hétfői szabadnapon meglátogatta a francia csapatot, és megkérdezték Hendersont, hogy mire számít a magyarok ellen.

A magyarok soha nem adják fel, most jutottak fel, és nem akarnak kiesni egyből. Nem vehetjük félvállról a mai mérkőzést.

„Van egy stílusunk, amit begyakoroltunk, amit tudunk, és ha ettől eltérnénk, bizonytalan utakra tévednénk. Nem eshetünk ebbe a hibába, ragaszkodnunk kell a terveinkhez” – ezt már Rick Chernomaz nyilatkozta az MTI-nek a hétfői szünnapon, amelynek délutánján tartott edzést együttesének.

Segítője, Majoross Gergely emlékeztetett rá, hogy a magyarok előző elit vb-s részvételekor, 2009-ben Svájcban – ahol ő még játékosként volt jelen – a csapat elhitte, hogy esélye van az osztrák és a dán válogatott ellen, az addigiaktól eltérő játékot erőltetett, és két nagy vereség lett a vége.

A magyarok akkor esnek ki, ha a szentpétervári csoportjukban az utolsó, nyolcadik helyen zárnak, vagy úgy hetedikek, hogy mögöttük a francia vagy a német válogatott végez és a moszkvai csoport hetedik helyezettjével szemben rosszabb a mérleg.

Sagert Kalvin állapota javult azután, hogy a szlovákok ellen agyrázkódást szenvedett, meg is kapta az orvosi engedélyt a játékra. Magosi Bálint – aki éppen Franciaországban légiós 0µ szárkapocssérülése a múlté, már Kanada ellen  játszhatott.

A délutáni edzés után Sofron István elmondta: nagyon várja a franciák elleni összecsapást, szeretne a csapat ugyanolyan magas hőfokon játszani, mint tette azt az első két napon.

„Ha hozzuk a saját játékunk, 60-65 percig figyelünk maximálisan, tudunk letámadni, akkor szép eredményt érhetünk el. Igazi csapatmunkára lesz szükség, mert a franciáknak nagyon jó, komplett válogatottjuk van, amely az elmúlt években nagy bravúrokra volt képes.”

A magyar csapat holnap Finnországgal játszik, utána jön az USA, Fehéroroszország és Németország. Reálisan nézve Finnország és az Egyesült Államok ellen nincs esély a pontszerzésre, a fehéroroszok és a németek ellen annál inkább. Ráadásul Fehéroroszország eddig három vereséggel áll, az ő válogatottjuk lehet a magyarok legnagyobb riválisa a bent maradásért folytatott versenyben.

Világbajnokság

B-csoport (Szentpétervár)

3. forduló

Magyarország–Franciaország 19.15 (Tv: Sport1)

Top 0