• Pénz
Faktor

Kulcsár: pénzt mostunk, de piramisjáték nem volt

Kulcsár Attila, a másfél évtizeddel ezelőtti brókerbotrány elsőrendű vádlottja újra vallomást tett a Fővárosi Törvényszéken. Azt állítja, hogy az ügyfelek pénzét mosták a K and H Bank brókercégénél, ám a vádban szereplő piramisjátékszerű sikkasztássorozat nem történt meg.

Már a perbeszédek végén tartott a megismételt elsőfokú büntetőper, amikor a bíróság újra megnyitotta a bizonyítási eljárást, hogy Kulcsár Attila vallomást tehessen.

Több órán át beszéltAz egykori bróker több órán át beszélt a teremben. Azt mondta, hogy a nyomozás során tett beismerő vallomásainak tartalmát befolyásolták bizonyos elvárások, amelyekért cserébe előzetes letartóztatásának megszüntetését ígérték. Ezért előfordult, hogy megfelelési kényszerből szabályos ügyletekről is úgy beszélt, mintha sikkasztás történt volna. Kulcsár azt nem állította, hogy a korábbi vallomása valótlan lenne, szerinte csupán kiegészítésre, pontosításra szorul.  

A Kulcsár-féle brókerbotrány még 2003-ban pattant ki. A vád szerint Kulcsár a K and H Bank brókercégének dolgozójaként éveken keresztül forgatta jogosulatlanul ügyfelek pénzét offshore-cégeken keresztül. Ezzel többmilliárdos kárt okozott. Kulcsárt az elsőfokú döntésben nyolc év börtönre és 230 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték. 2010-ben azonban a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a döntést, és új tárgyalást rendelt el súlyos eljárási hibákra, és megalapozatlanságra hivatkozva.

Nem sikkasztottakKulcsár most azt mondta, hogy a K and H Bank brókercégénél egy már működő rendszerbe kapcsolódott be annak idején. Ez a rendszer azonban szerinte nem a vádbeli sikkasztásra épült, inkább egy pénzmosoda volt, amelyet a beavatott dolgozók üzemeltettek azért, hogy a VIP-ügyfelek a bank bizalmi embereinek segítségével jelentős mennyiségű készpénzhez juthassanak.

Kérdésekre nem válaszolt Állítása szerint azért pont most tett újra vallomást Kulcsár egy 12 éve zajló ügyben, mert az ügyészség nem hajlandó figyelembe venni az álláspontjával ellentétes vallomásokat, nyilatkozatokat. Kulcsár több iratot csatolt vallomása alátámasztására, de kérdésekre ezúttal sem akart válaszolni.

A bíró többször figyelmeztette Kulcsár Attilát a hamis vád törvényes következményeire, vallomása után pedig megjegyezte, hogy annak 80 százaléka nem a vádhoz kapcsolódik.

Top 0