• Külföld
Faktor

Krumplikra ír filctollal - havonta 2,8 milliót keres vele

Üzennénk a barátainknak vagy az ellenségeinknek, de kicsit elrugaszkodnánk a hagyományos módszerektől? Egy 24 éves texasi férfi nagyon frappáns megoldást talált ki erre: krumplira írja a kívánt sorokat, majd borítékban elküldi a címzettnek. Alex Craig havonta 10 ezer dollárt keres ezzel.

Itt épp egy esküvőhöz gratulálnak. Fotó: Twitter / @m_bucher

Itt épp egy esküvőhöz gratulálnak. Fotó: Twitter / @m_bucher

potatoparcel.com weboldal nagyon egyedi szolgáltatást kínál: krumplikra írathatjuk az üzeneteiket, majd borítékban elküldethetjük a kívánt személynek. A furcsa kommunikációs mód előnye a kreativitásán túl az anonimitása is, így akár az ellenségeink is meglephetjük egy írott burgonyával.

Teljesen új módot akartam bevezetni a kommunikációba, méghozzá úgy, hogy az emberek névtelen üzeneteket küldhessenek…egy krumplin. Annyi alkalmazás és új technológia áll rendelkezésünkre, ami forradalmasítja a beszélgetéseket, én ennél sokkal egyszerűbbet akartam.

-nyilatkozta Craig még tavaly augusztusban a Mashable-nak.

A krumplikra maximum 15 szó fér fel, és bizony meg kell fizetni az író fáradozását: egy krumpli 10 dollárba, azaz átszámítva 2800 forintba kerül, és erre jön még rá a kézbesítési költség is. Az oldal Amerikán kívül Ausztráliába, Kanadába és Európába is szállít.

Fotó: PotatoParcel.com

Fotó: PotatoParcel.com

A honlap tanulsága szerint az emberek mindenféle alkalomhoz használják a szolgáltatást: szülinapi vagy esküvő gratulációhoz éppúgy, mint egy szerelmi vallomáshoz vagy viccelődéshez.  

Fotó: PotatoParcel.com

Fotó: PotatoParcel.com

Ha azonban úgy gondoljuk, hogy a szavak helyett egy kép többet mond el, azt is kérhetünk a burgonyánkra: van, aki egy arcot szeretne viszont látni a héjon, de természetesen bármilyen más fotó is megfelel a célra. Ezért azonban többet kell fizetni: az arcképes krumpli 15 dollárba kerül, míg a „burgonyaképeslap” 13-ba.

Bár a koncepció kifejezetten egyszerű, mégis hihetetlenül népszerűnek tűnik: Craig egy hónapban 10 ezer dollárt, vagyis körülbelül 2,8 millió forintot keres azzal, hogy burgonyák héját dekorálja filctollal. A hatekony-marketing.hu szerint Craig először redditen jelentette be az oldal létezését, és már másnap 2000 dollárnyi megrendelést kapott. Azóta is minden hónapban 750- 1000 megbízása érkezik.

Alex 2015 augusztusában úgy döntött, hogy eladja az oldalt, ami végül 42 ezer dollárért kelt el. Előzetesen azt nyilatkozta, hogy a pénzt egy új honlapra és applikációfejlesztésre használja majd.  A krumplik sikere pedig azóta is töretlen.

Top 16