• Belföld
Faktor

Jelölni kell a krumplit, de senki sem foglalkozik vele

Szeptember 1-től háromféle betűvel kell az eladóknak jelölniük a burgonyát, akkor is, ha nem csomagolt, hanem ömlesztett áruról van szó. A Faktor megnézte, hogy a piacon jelölik-e.

A gyakorlatban még nem igazán jelentek meg a betűjelzések. Legalábbis a Faktor a békásmegyeri piacon ezt vette észre. Az is igaz, hogy a vevőket nem zavarja, hogy nincs "A", "B" vagy "C" krumpli.

Az A típusú burgonya főzés közben nem esik szét, a B típushoz az átmenetet képező, sütésre alkalmas fajták tartoznak, a C jelölésű pedig elsősorban pürének, vagy tészták és chipsek készítéséhez ajánlott, mert főzés közben szétesik. A rendeletet a Földművelésügyi Minisztérium adta ki még május 4-én, és négy hónap türelmi időt biztosítottak - mondta el a Faktornak a Nébih.

Nincs jelzés, de tudjuk, ez nem szétfövő.

Nincs jelzés, de tudjuk, ez nem szétfövő.

Fotó: Sulyok László

Az első árus krumpliján nem volt jelzés, ezért megkérdeztük, miért nincs. A hölgy elmondta, hogy nem is kell a jelzés, hiszen csak egy fajta krumplit árul, és tudja róla, hogy nem fő szét, ahogy a vevők is tudják:

EZT IS AJÁNLJUK:
  Otthon én is ezt főzöm!
  Ott a "B"!

  Ott a "B"!

  Fotó: Sulyok László

  Egy másik árusnál viszont felfedeztük a "B" jelzést. Meg is kérdeztük: a vásárlók tudják-e mi az a "B"?

  Nem tudom, biztos.

  - vonta meg az eladó a vállát.

  - Jó, de ha nem tudják? - érdeklődtünk tovább.

  Akkor megkérdezik.
  A Faktor itt "C" jelzést vélt felfedezni, de kiderült: tévedett.

  A Faktor itt "C" jelzést vélt felfedezni, de kiderült: tévedett.

  Fotó: Sulyok László

  A következő helyen mintha "C"-t láttunk volna.

  Ott nincs semmilyen "C"!

  - tudatta a Faktorral az eladó. Hozzátette, hogy ők nem is kaptak a jelzések bevezetéséről hivatalosan figyelmeztetést, és beszállítójuk, a "krumplis" se tudta még kategorizálni. Mindenesetre elmondta, hogy biztos, hogy nem "C" típusú a krumplija, hiszen nem szétfövő.

  A vásárlók pedig már jól tudják, melyik árusnál milyen krumplit kapnak. Egy néni, aki éppen pakolta a jelzés nélküli burgonyát a zacskóba, elmondta:

  Mindig ide járok, és tudom, hogy ezt a fajtát meddig kell főzni. De láttam a tévében, hogy van ilyen.

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Faktor megkeresésére elmondta, hogy a burgonyát a Nébih és a Kormányhivatalok zöldség-gyümölcs ellenőrei eddig is ellenőrizték, csak most több szempontot vesznek majd figyelembe. Így a jelölést és a minőségi paramétereket is. Az ellenőrzést majd a Nébih és a Megyei Kormányhivatalok végzik, előzetes terv alapján.

  Az országban nagyjából 20 ezer zöldség-gyümölcs forgalmazó egység van. Az egységeket kockázat becslés alapján ellenőrzik. Ez azt jelenti, hogy figyelembe veszik a forgalom nagyságát, a kereskedelmi láncban betöltött szerepet és más szempontokat is. Így egy nagykereskedőt vagy üzletláncot gyakrabban (negyedévente), míg egy zöldség-gyümölcsöt is forgalmazó kis vidéki boltot ritkábban (két évente) ellenőriznek.

  Kommentek:

  Top 16