• Külföld

Kritikus állapotban a sofőr a spanyolországi buszbaleset után

Állapota miatt egyelőre nem lehet kihallgatni azt a 62 éves buszsofőrt, aki az egyetemisták felborult buszát vezette vasárnap, az északkelet-spanyolországi Tarragona közelében. Vallomása kulcsfontosságú lenne, hiszen ő lehet a felelős a tragédiáért.

Toni Comín, a katalán kormány egészségügyért felelős tanácsosa a 13 külföldi diáklány életét követelő tragédiáról kedden Barcelonában tartott sajtótájékoztatót. Azt mondta, hogy a buszvezetőt vasárnap este vitték kórházba mellkasi fájdalmai miatt. Most az intenzív osztályon kezelik "pulmonáris eredetű szeptikus sokk" miatt.

A férfi vallomása azért lenne nagyon fontos, mert őt tartják a tragédiáért felelősnek. A feltételezések szerint ugyanis elaludt a volánnál. A buszon utazó diákok nyilatkozatai is ezt a feltételezést erősítik. Ők azt mondták, hogy az ütközés előtt közvetlenül a busz cikkcakkban haladt. A La Razón című napilap egyelőre nem megerősített értesülése szerint pedig a sofőr a mentősöknek azt hajtogatta: "sajnálom, elaludtam".

A busz cikkcakkban közlekedett a baleset előtt. Forrás: Europress - AFP/Pau Barrena

A busz cikkcakkban közlekedett a baleset előtt. Forrás: Europress - AFP/Pau Barrena

Neus Monte katalán kormányszóvivő azt mondta, hogy a halálos áldozatokat már azonosították, az illetékes hatóságok megadták az engedélyt, hogy hazavigyék a holttesteket, amit már kedden délután elkezdenek.

A baleset sérültjei közül 23-an kerültek kórházba, egyelőre mindannyian ápolásra szorulnak. A sofőrön kívül még egy diák állapota kritikus, három egyetemistáé pedig súlyos.

A diákcsoport 5 buszból álló konvoja vasárnap hajnalban Valenciából Barcelonába tartott, Erasmus ösztöndíjas különféle nemzetiségű hallgatókkal. Előző este a Fallas nevű, hagyományos tűzijátékünnepen vettek részt. Az AP7-es autópályán reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a busz először az autópálya jobb, majd a bal szélére sodródott. Áttörte a szemközti sávot elválasztó szalagkorlátot, és az oldalára borult. Ezután egy autó frontálisan belerohant, a kocsi két utasa is megsérült.

A balesetben 6 ország diákjai haltak meg: 7 olasz, 2 német, 1 román, 1 osztrák, 1 francia és 1 üzbég diáklány. Az MTI úgy tudja, hogy a legfiatalabb halálos áldozat 19 éves, a legidősebb pedig 25 éves volt.

A busz 60 utasa közül 44-en sérültek meg, köztük egy magyar diák is. Neki mindkét keze eltört. A barcelonai magyar főkonzulátus munkatársának azt mondta, hogy a kórházban megkapja a szükséges ellátást, családja pedig kiutazik hozzá.

Top 0