• Külföld
Faktor

Kriptont és xenont találtak egy üstökösön

Újabb két nemesgázt, kriptont és xenont talált a Rosetta űrszonda mérőműszere a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös kigőzölgésében.

Illusztráció

Illusztráció

A szonda Rosina nevű műszere a gázokat már májusban észlelte, amikor öt kilométerre megközelítette az üstököst. Kathrin Altwegg, a Berni Egyetem kutatója elmondta, már márciusban találtak kriptonra utaló jeleket, amikor a Rosetta a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínétől tizenkét kilométer távolságra haladt el. Altwegg a felfedezést a brit tudományos akadémia ülésén mutatta be kedden Londonban.

Szakértő szerint az üstökös nemesgázai szublimáció révén nagyon gyorsan elillannak. Észlelésük ezért nem egyszerű, így elég közel kellett kerülni, hogy azonnal érzékelni lehessen a gázokat, amint kilépnek az üstökös magjából.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A már korábban felfedezett és ezen gázok izotópjainak ismerete nagy segítség az üstökös alkotóelemei eredetének megismerésében. A kutatók ebből következtethetnek arra, milyen fizikai és kémiai körülmények uralkodtak a keletkezéskor. A nemesgázok felfedezése ezért a Rosetta-misszió egyik fő feladata - írja az MTI.

    A kutatók a Rosetta kutatásával és hasonló vizsgálatokkal a 4,6 milliárd éve keletkezett Naprendszer kezdeti időszakából igyekeznek új információkat szerezni.

    Kommentek:

    Top 16