• Autó
Autószektor

Kreszprofesszor: Főútvonal - védett útvonal

Érdekes kérdést kaptam: mi a különbség a főútvonal és a védett útvonal között?

A KRESZ alapján a főútvonal a jelzőtáblával főútvonalként megjelölt út. Ki ne ismerné a sárga rombusz alakú jelzést, amelyik egyedi alakkal és színnel rendelkezik, egyébként pont azért, hogy ne lehessen semmivel összekeverni, sőt még hátulról is fel lehessen ismerni.

De hogyan jelölik a védett utat?

Igazából sehogy! Ugyanis olyan, hogy védett út vagy védett kereszteződés a KRESZ-ben nem létezik. Ez csak egy tanítástechnikai fogalom, aminek segítségével próbáljuk megértetni a vezetni vágyókkal a kereszteződésben lévő elsőbbségi viszonyokat.

Egyébként a szabály megemlít olyat, hogy „Útkereszteződés alárendelt úttal”, ez egy veszélyt jelző tábla neve, sőt az egyik szabályban megtalálhatjuk azt a fogalmat, hogy mellékútvonal, de ezt a KRESZ nem definiálja, hogy mit is jelent.

Persze a közlekedési szabályok megértését nem csupán definiált fogalmak által lehet elsajátítani, hiszen a „jobb kéz szabály”, „jobbratartás”, „kanyarodás szabálya” szavak sem szerepelnek a KRESZ-ben, mégis mindenki tudja, miről van szó.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Ilyen a védett út, az alárendelt út, a felsőbbrendű út és a mellékút kifejezések is. Elméletileg mindenki tudja miről van szó.

Azonban egy fontos dolgot nem árt tisztázni:

A főútvonal mindig a főútvonal táblánál kezdődik és a főútvonal vége tábláig tart. Azaz a következő kereszteződésnél nem szűnik meg, a közbeeső kereszteződésekben mindig a főútvonalon érkezőnek lesz elsőbbsége.

A védett út viszont lehet, hogy a következő sarkon egy alárendelt kereszteződésben fog folytatódni. Sőt van olyan eset is, hogy a következő kereszteződés egyenrangú.

Ezért sokkal szerencsésebb a védett út helyet azt mondani, hogy védett kereszteződés, ami azt jelenti, hogy adott útkereszteződésben a védettséget élvezőnek lesz elsőbbsége az alárendelt útról érkezővel szemben, de lehet, hogy a következőben már nem.

Egyébként az „Útkereszteződés alárendelt úttal” veszélyt jelző táblával bármely védett kereszteződésben találkozhatunk, de a forgalomszabályzások előírják, hogy lakott területen kívül az elsőbbséggel rendelkező úton az útkereszteződés előtt mindig el kell helyezni, ha a keresztező szilárd burkolatú úton az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát elhelyezték. Ez érvényes abban az esetben is, ha főútvonalon haladunk.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Érdemes azt is tudni, hogy a főútvonalakon az elsőbbségadás szabályain kívül más szabályok is léteznek, amelyek a „csak védett” úton nem érvényesek.

Íme ennek az összefoglalása!

Főútvonalra érvényes egyedi szabályok:

  • A gyalogos az úttesten lakott területen levő főútvonalon csak az útkereszteződésnél mehet át.
  • Tilos előzni útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve, ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla – útkereszteződés alárendelt úttal - jelzi. (Tehát ez az előzési kivétel nem érvényes olyan helyen, ahol csak elsőbbségadás kötelező tábla található, de veszélyt jelző tábla nem.)
  • Kerékpárral lakott területen kívüli főútvonalon az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
  • A hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet főútvonalon tilos, mellékútvonalon - közterület-használati engedély nélkül - legfeljebb 10 napig szabad tárolni.

Főútvonalon tilos:

Bárhol:

  • 6 éven aluli gyermeket felügyelet nélkül hagyni tilos.
  • 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni, kézikocsival közlekedni.,
  • Állati erővel vont járművel és kézikocsival közlekedni, állatot hajtani, illetőleg vezetni, kivéve, ha más útszakasz nem áll rendelkezésre;

Lakott területen kívül:

  • Kerékpárral balra bekanyarodni vagy megfordulni.
  • Várakozni a főútvonal úttestjén.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0