• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Közös olasz-német javaslat a migráció kezeléséről

Erős és közösen kezelt európai menekültügyi és visszatoloncolási rendszert javasolt Angelino Alfano olasz belügyminiszter német kollégájával, Thomas de Maiziere-rel írt közös levelében - értesült az olasz sajtó.

Angelino Alfano és Thomas de Maiziere a levelet Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének és Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi biztosnak címezte.

A közös olasz-német levél tartalmát nem hozták nyilvánosságra. Az olasz napilapok vasárnapi értesülései szerint azonban több javaslatot tartalmaz az EU-ba tartó migráció kezelésére. Alfano és de Maiziere a migránsok közös, európai szintű regisztrációját javasolja egy európai menekültügyi hivatal felállításával, amely a már létező Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalt erősítené meg munkatársakkal, irodákkal és főleg pénzzel.

Fotó: Europress - Aris Messinis / AFP

Fotó: Europress - Aris Messinis / AFP

Az európai határellenőrzésért felelős Frontex katonái a közös európai „határőrség" szerepét kapnák. A menekültek befogadása európai kritériumok szerint történne, vagyis minden tagállamnak hasonló feltételek szerint kellene különbséget tennie menekült és gazdasági bevándorló között. A menekültek elhelyezése független lenne a belépő országtól, vagyis az olasz és német belügyminiszter a dublini rendelet módosítását javasolja, amely a menedékjog iránti kérelem beadását ahhoz az európai tagállamhoz köti, amelybe a bevándorló elsőként lépett be az EU-ba.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A levél szerint a migránsok európai elhelyezése előre megszabott éves kvóták szerint történne. Őket egyenesen hazájukban vagy a tranzitországokban regisztrálnák, tehát még mielőtt belépnének az EU-ba. Ezenkívül európai szintű visszatoloncolási rendszert javasolnak az EU-ba belépett, de menedékkérelemre nem jogosult személyek kiutasítására.

    A két ország „egységes a migránskérdésben" - írta a Corriere della Sera. Az olasz napilap úgy tudja, hogy a levélben szó van a katonai és pénzügyi költségek európai megosztásáról, valamint egy közös európai külpolitikáról is a bevándorlás területén. A Corriere szerint a levél a schengeni övezet mozgásszabadságát szeretné megmenteni. A La Repubblica úgy látja, hogy a levél elsősorban Törökországnak szól a hétfőn kezdődő EU-Törökország csúcstalálkozó előtt – írja az MTI.

    Top 16