• Belföld

Köznevelési Kerekasztal: nem kell majd kötött munkaidőben az iskolában ülni

Átalakul a pedagógus-továbbképzési rendszer, és módosul a kötött munkaidőben való kötelező intézményi tartózkodás szabályozása. Erről volt szó a Köznevelési Kerekasztal keddi, a nyári szünet előtti utolsó ülésén.

Szakál Ferenc, a foglalkoztatási munkacsoport képviselője a Köznevelési Kerekasztal ülését követő tájékoztatón azt mondta, hogy a tanárok nyugdíjazása rugalmasabban, a köznevelés sajátosságaihoz jobban igazodva történhet a jövőben, ha az erről szóló kormányhatározatot módosítják.

Ennek értelmében a nyugdíjba vonult tanárok helye betölthető lesz, illetve adott esetben az érintetteket tovább is lehet foglalkoztatni. Szakál Ferenc azt mondta, hogy a tervek szerint kikerül a jogszabályból az, hogy kötött munkaidőben kell az iskolában lenni.

A továbbképzési rendszer is módosul. Illusztráció.

A továbbképzési rendszer is módosul. Illusztráció.

Napirendre került a pedagógus-továbbképzési rendszer átalakítása is, amelyről Puszter Bernadett, a köznevelés-irányítási munkacsoport vezetője azt mondta, hogy ebben együtt kívánnak működni a felsőoktatási intézményekkel is. Kialakítanak majd egy vezető szaktanácsadói rendszert, és javaslatot tettek az Oktatási Hivatal pedagógiai oktatási központjai úgynevezett bázisintézmény-hálózatának kialakítására.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar szerint a fenntartói rendszer nemcsak formai változást hoz, hanem a költséghatékonyságot illetően is jobb lehetőségeket fog teremteni. Megjegyezte, hogy a nyugdíjas munkavállalók esetében is sikerült eredményeket elérni, emellett a tanfelügyelet és a minősítés rendszere is egyszerűsödött.

Sok iskolában még mindig nincsenek meg a szükséges felszerelések. Illusztráció.

Sok iskolában még mindig nincsenek meg a szükséges felszerelések. Illusztráció.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a kerekasztal mellett hat szakmai munkacsoport működött, összesen 45 ülést tartottak, a munkában több mint 250 szakember vett részt. A szakmai munka nem áll le, hiszen szeptemberben tovább üléseznek, ekkor például a tartalomfejlesztéssel, a Nemzeti alaptanterv új változatával és az átalakuló intézményfenntartással foglalkoznak majd.

Támogatják, hogy ne kelljen kötött munkaidőben az iskolában ülni, abban az esetben, ha teljesen kikerül a jogszabályból, nem pedig úgy módosítanak rajta, hogy a munkáltató rendelkezése alapján történjen a benn tartózkodás – mondta a Magyar Időknek Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

A kötelező bent tartózkodás ugyanis nem kivitelezhető minden esetben, hiába érvelt a szaktárca azzal, hogy ez az idő a felkészülésre, a gyerekekkel való kapcsolattartásra fordítható. Erre azonban nincs is lehetőség, hiszen:

Sok esetben hiányoznak a szükséges eszközök, nincs elegendő számítógép vagy megfelelő internet-hozzáférés az iskolákban.

– hívta fel a figyelmet a PDSZ vezetője.

Kommentek:

Top 0