• Politika
Faktor

Köznevelési kerekasztal: szülők, tudósok, művészek véleményére is kíváncsi a kormány

Nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem a köznevelés minden érintettjének a véleményét szeretnék megismerni - ezt mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. A kormány Magyarország történetének legszélesebb köznevelési konzultációját tervezi, amelyen minden iskola elmondhatja a véleményét.

Hétfőtől az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció, az itt összegyűlt információkat is hasznosítanák a köznevelési kerekasztal munkájában – mondta el Rétvári Bence. Az észrevételek összegyűjtését a tankerület-vezetőktől várják. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a széles körű párbeszédben nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem azok véleményét is igyekeznek megismerni, akik érintettek a köznevelésben, mint a szülők, a munkaadók, a tudósok vagy a művészek.

Rétvári Bence. Fotó: MTI

Rétvári Bence. Fotó: MTI

Ezeken a köznevelési kerekasztalokon derülne ki, hogy miként fognak csökkenni a tanárok adminisztrációs terhei. Az biztosnak tűnik, hogy az eddigiekhez képest egyharmadnyi időt kell majd online felületek előtt tölteniük a tanároknak, és bizonyos minősítésekre kettő helyett ötévente kerül csak sor.

Folytatódnak a béremelések is, erre idén 34 milliárd forinttal több jut – hangzott még el a sajtótájékoztatón. Továbbá szeptembertől már nemcsak az elsősök, hanem minden alsós ingyen kapná a tankönyveket, ahogy a kormány szeretné kibővíteni az ingyenes étkezést kapó gyerekek körét is.

Rétvári Bence azt is mondta, hogy visszaszereznék a "pedagógusi hivatás megbecsültségét" is. Az államtitkár szerint a pedagógusbérek az elmúlt három évben átlagosan 40 százalékkal emelkedtek és pedagógusi pálya is népszerűbb lett, a szakra mintegy másfélszer annyian jelentkeznek, mint öt éve.

Az MSZP tegnapi közleménye szerint a közoktatás napi működési zavarait a Fidesz oktatáspolitikája okozza, és nem azért kell kerekasztal, hogy megnyugodjanak a tanárok vagy a szülők, hanem azért, hogy az állam érzékelje a változást.

Rétvári Bence viszont azt mondta, hogy a szocialista kormány "egyhavi bért" vett el a tanárokról, míg a szocialista-liberális kormányok idején 381 helyen szűnt meg az oktatás, tanárok ezrei kerültek az utcára. Az államtitkár szerint az ellenzéknek "nem a téma fontos, hanem a kormányzat politikája elleni tiltakozás".

Egyre többen a kerekasztalnálA kerekasztal résztvevőiről névsora folyamatosan bővül. A Klik, a Nemzeti Pedagógus Kar, az MTA, a Magyar Művészeti Akadémia és az iparkamara mellett szakszervezeteket is szülői szervezeteket is várnak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elfogadta a meghívást, Balog Zoltán pénteken egyeztetett a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel és az Oktatási Vezetők Szakszervezetével is.

Korábban Balog Zoltán azt mondta, hogy a célja, hogy "őszinte és nyitott fórumot teremtsen" a köznevelésben.

„A köznevelés rendszere csődöt mondott, a biciklit – nem csak – túltolták, de el is’ – írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke, Mendrey László a szombati sajtóközleményében. Korábban Mendrey László egyetértett a kerekasztal tervével, most viszont úgy látja, hogy „a miniszternek esze ágában sincs valódi megoldást keresni”. A PDSZ egyelőre még nem kapott meghívást a szakmai egyeztetésre.

Miskolcon február 3-ára fáklyás felvonulást szervezett a Herman Ottó Gimnázium, ehhez a Pedagógusok Szakszervezetének helyi csoportja is csatlakozott. Erre a napra hívta össze a Klik a köznevelési fórumokat a tankerületekben is. A PDSZ közleményében még azt írta, hogy a szervezet február 10-ére országos demonstrációt hirdet meg.

Balog Zoltán. Fotó: MTI - Marjai János

Balog Zoltán. Fotó: MTI - Marjai János

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztériumának (Emmi) minisztere korábban az RTL Klub Házon kívül című műsorában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik), az oktatás központosításával kapcsolatban nyilatkozta azt, hogy "túltolták egy kicsit a biciklit". A miniszter jelezte, hogy tervezik a döntési szintek újraszabályozását, a jövőben a kisebb beszerzésekről az iskolaigazgatók is dönthetnek.

Pénteki közleményében a miniszter többek között azt írta, a kormány a rendszerváltozás óta a legtöbbet, eddig 234 milliárd forintot költött a béremelésre és több mint félezer iskolát újítottak fel. Iskolafejlesztésekre még további 210 milliárd forintot szánnak.

Top 0