• Politika
Faktor

Köznevelési kerekasztal: a Klik átalakításáról tárgyaltak

A köznevelési kerekasztal mai fővárosi ülésének résztvevői egyetértenek abban, hogy szükség van az állami intézményfenntartóra, de átalakítások kellenek. Palkovics László oktatási államtitkár elmondta, hogy tárgyalnak ezekről.

Az ülésen részt vett új tagként a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, az OECD szakértője, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségi bizottsága és az MTA két képviselője, írja az MTI. Hat munkacsoportban már 160 szakértő kapcsolódott be a kerekasztal munkájába.

Palkovics László bejelentette, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 38 milliárd forintos pluszforrást kapott feladatai ellátására. A tanácskozáson szó volt a 2017-es pedagógusminősítési keretszámokról is. Az államtitkár elmondta, hogy az erre vonatkozó rendelet megjelent, és ebben figyelembe vették a kerekasztal javaslatait is. Azok a pedagógusok, akiknek hét évnél kevesebb idejük van a nyugdíjig és pedagógus I. fokozatban vannak, minősítés nélkül kerülnek át a pedagógus II.-be, ami 18 ezer embert érint. Az ideiglenesen a pedagógus II.-ben lévők szintén minősítési kötelezettség nélkül fogják megkapni ezt a fokozatot, ami 12 ezer tanárnak jelent könnyítést. Palkovics László elmondta, hogy a tanfelügyeleti rendszert is módosították a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentésével.

Palkovics László, Pölöskei Gáborné és Szita Károly - fotó: MTI / Bruzák Noémi

Palkovics László, Pölöskei Gáborné és Szita Károly - fotó: MTI / Bruzák Noémi

Pölöskei Gáborné, a Klik új vezetője arról beszélt, hogy elkezdték rendezni a központ tartozásait is. Az első ütemben 8,6 milliárdot utaltak át a tankerületeknek, és 90 ezer számlát fizettek ki. Pölöskei Gáborné azt mondta, hogy nagyon gyorsan szeretnék a tartozásokat rendezni, mert ez az alapja a Klik normális működtetésnek. A következő lépésben az iskolák olyan pénzügyi keretet kapnak, amelyből gazdálkodhatnak a mindennapi működéshez. Pölöskei Gáborné arról is beszélt, hogy a Klik átalakításának legfontosabb szempontja a hatékonyság lesz, a „jól meghatározott jogosultságok, folyamatok és ellenőrzési pontok”, mert az iskoláknak erre van igénye.

Bárányos József, a fenntartói munkacsoport képviselője arról beszélt, hogy szeretnék elérni a gazdasági és szakmai intézményi autonómia visszaállítását, és a Kliknek egyfajta ellenőrző szerepe lehetne.

Szita Károly, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, hogy nyugodt szívvel megy haza, mert kéréseik nyitott fülekre találtak, és az iskoláik nagyobb önállóságot kapnak a jövőben. Az elképzelések szerint az intézményvezetők az eddiginél nagyobb munkáltatói és gazdálkodási jogköröket kapnak majd. Szita szerint egyetértés van abban, hogy elsőként azt kell meghatározni, hogy konkrétan kinek mi a feladata.

Palkovics László pár nappal korábban a Faktornak azt mondta, hogy megszűnhet a centralizált irányítás, és egy szolgáltatóként fellépő rendszer léphet a helyébe.

Top 0