• Politika
Faktor

Köznevelési kerekasztal: optimista nyilatkozatok

Átalakítják a KLIK költségvetését, módosítják a közbeszerzési eljárásokat és az igazgatók már ebben a tanévben megkapják azt a kártyát, amivel a KLIK nélkül tudják beszerezni a legfontosabb eszközöket - ezekről döntöttek az első köznevelési kerekasztalon. Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón elégedetten nyilatkozott a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője és optimista volt a pedagógus tüntetéseket elindító miskolci gimnázium igazgatója és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta: megállapodtak arról, hogy azonnal rendezik az elmaradt béreket és a nyugdíjas korú tanárok foglalkoztatását. Emellett lerövidül a tanfelügyeleti intézményi önértékelési folyamat.

Balog Zoltán Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Balog Zoltán Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: elégedetten állnak fel a tárgyalóasztaltól, mert minden téma előkerült.

Hasonlóan nyilatkozott Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki a megbeszélés legnagyobb érdemének azt nevezte, hogy a "legkényesebb kérdésben sem hangzott el az, hogy nem" - írta az MTI.

Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója azt mondta: a megbeszélés elérte eredményét.

Az első ülés és a várakozásokA Köznevelési Kerekasztal első ülését Balog Zoltán miniszter nyitotta meg, ő volt a levezető elnök is. Palkovics László az új oktatási államtitkár mellett jelen volt a szombaton menesztett Czunyiné Bertalan Judit is.

Megnyitják az első Köznevelési Kerekasztalt. Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Megnyitják az első Köznevelési Kerekasztalt. Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Szombaton a köznevelési államtitkár Czunyiné Bertalan Judit feladatát a felsőoktatási államtitkár Palkovics László vette át, a két posztot összevonták. A köznevelési kerekasztal megalakítását még január 23-án jelentette be Balog Zoltán, mintának a felsőoktatási kerekasztalt vették. Felsőoktatási kerekasztalt 2013 januárja óta több alkalommal is szerveztek, itt került elfogadásra az új felsőoktatási stratégia is.

A megbeszélésekről Palkovics László korábban az MTI-nek azt mondta, hogy konstruktív szakmai munkát vár, tervei szerint ezen szerkezeti és tartalmi kérdésekről, pedagógusokat érintő szakmai ügyekről fognak tárgyalni. Konkrét feladatokat is megnevezett később, miszerint áttekintenék a KLIK működését és csökkentenék a tanárokra háruló bürokráciát is.

Az új oktatási államtitkár személyéről a Faktornak Mráz Ágoston Sámuel néhány napja azt mondta, hogy „ Palkovics László felsőoktatási államtitkárként már bizonyított, békét tud tartani a különböző érdekcsoportok között”.

Palkovics László most a kerekasztal tárgyalások előtt azt mondta, „hatékony és higgadt munkát vár, mely nem az indulatokról, hanem a lehetőségek megvitatásáról szól”.

Nem mindenki volt ilyen optimista. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Faktornak tegnap azt mondta, hogy semmit sem vár a kerekasztal tárgyalásoktól. Szerinte jelzésértékű az, hogy kiket hívott meg a kormányzat, valamint az is, hogy csak másfél-két órát szántak a megbeszélésre. Nem tartotta véletlennek azt sem, hogy egymásra szervezték a köznevelési kerekasztalt és a kulturális bizottsági meghallgatást. Nyilvánvaló, hogy „a kormány meg akarja osztani a vele szemben állókat” - mondta Mendrey a Faktornak, hozzátette: „hullámgereblyézésben, mosolydiplomáciában nem vagyunk érdekeltek. Ez most nem az a helyzet, amikor lapogatni kell egymás hátát."

Kik voltak ott az első ülésen?

Kosinszky Zsuzsanna, a minisztérium szakmai területi referense és Mendrey László, a PDSZ elnöke. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kosinszky Zsuzsanna, a minisztérium szakmai területi referense és Mendrey László, a PDSZ elnöke. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A megbeszélésen részt vett a minisztériumi vezetés,  a tiltakozáshullám elindítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium részéről az iskola igazgatója, Madarász Péter, míg a fenntartói oldalról a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet képviselője.

A kerekasztalon a tudományos oldalt az MTA közoktatási elnöki bizottsága és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), valamint az egri Eszterházy Károly Főiskola képviselte.

A szakmai szervezeteket az Országos Köznevelési Tanács, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK), a munkaadói oldalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a szülői oldalt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, míg a diákokat a Magyar Ifjúsági Konferencia képviselte. Ott voltak a minisztériumok szakértői is.

Az érdekképviseleteket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete képviselte. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfőn jelezte, hogy nem fogadják el a meghívást a keddi ülésre.

Balog Zoltán az ülést megnyitó köszöntőjében azt mondta, hogy PSZ döntését sajnálja, továbbra is várják őket a tárgyalóasztalhoz.  Galló Istvánné, a PSZ elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy fontosnak tartják a kormánnyal való egyeztetések folytatását, de ők inkább a pedagógusok sztrájkbizottságának ülésén tárgyalnának. A szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként már megkezdte a tárgyalást az Emberi Erőforrások Minisztériumával, plenáris ülést pénteken tartanak. A PSZ jelezte, hogy a tárcának a megfogalmazott 25 pontról nyilatkoznia kell, írásban rögzíteni, hogy abból mit és hogyan vállalnak. A PSZ negyvenezer tagjával a legnagyobb pedagógus szakszervezet Magyarországon.

Szombat délelőtt 11 órára a PSZ tüntetést hívott össze a Kossuth térre, Galló Istvánné tegnap azt mondta, hogy az eseményt megtartják.

Top 0