• Külföld
Faktor

Közlekedési káosz lehet az olimpián

Közlekedési káosz fenyeget a riói olimpiai játékok helyszínén, mivel elképzelhető, hogy nem készül el időben az Olimpiai Parkba tervezett metróvonal.

Az O Globo című brazil napilap internetes oldalán vasárnap közölt egy szigorúan bizalmas e-mailt, amelyet Eduardo Paes polgármester írt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Ebben a városvezető közölte, "nagy a kockázata" annak, hogy a 4-es metró 16 kilométeres szakasza nem lesz kész az olimpia augusztus 5-én esedékes kezdetéig.

Eduardo Paes, Rió polgármestere
Fotó:Europress- Raphael Dias/GettyImages

Eduardo Paes, Rió polgármestere Fotó:Europress- Raphael Dias/GettyImages

Az új vonalon napi 300 ezer ember közlekedne a centrum és az ötkarikás központnak otthont adó Barra városrész között. Az építkezés költségvetése az eredetileg megállapított 8,5 milliárdról 10,3 milliárd realra (713 milliárd forintra) is emelkedhet.

Paes azt javasolta az üzenetben, hogy a jövő héten tartsanak válságülést a NOB képviselőivel, és vigyék buszok az embereket a metró helyett. A munkálatok késlekedésének hátterében pénzügyi nehézségek állnak.

A 6,5 milliós Rio belvárosából a gyakori dugók miatt jelenleg csaknem két óra alatt lehet kijutni az Olimpiai Parkba. Ez a metróval 34 percre rövidülne.

Thomas Bach, a NOB elnöke a lillehammeri ifjúsági téli olimpián tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, továbbra is bízik abban, hogy a metróvonal időben elkészül. Hozzátette, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a brazil kormánnyal és a szervezőkkel -írta az MTI.

Top 0