• Külföld
Faktor

Közelebb költözhet Európához az Iszlám Állam

Egyre jobban támadják az Iszlám Állam tulajdonképpeni fővárosát, a szíriai Rakkát, ezért elemzők szerint elképzelhető, hogy hamarosan Líbiába teszik át a központjukat.

Az Iszlám Állam harcosai Líbiában - fotó: Europress / AFP / HO / Site Intelligence Group

Az Iszlám Állam harcosai Líbiában - fotó: Europress / AFP / HO / Site Intelligence Group

Néhány rádióállomás már nem zenét játszik a líbiai Szurtban, hanem az Iszlám Állam önmagát kalifának kikiáltó vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit dicsőíti. Egy éve vette át az irányítást a város fölött az Iszlám Állam líbiai szervezete.

Egyre több olyan terroristacsoport van a Közel-Keleten és Afrikában, amely valamilyen módon kapcsolódik az Iszlám Államhoz, de a New York Times szerint Szurtban van az egyetlen, amelyet közvetlenül irányít a terrorszervezet vezetősége. A Wall Street Journal szerint a városban már 5000 harcosuk van. Betiltották a zenét, a cigarettát, a nőknek kötelező fejkendőt hordani, az imák ideje alatt be kell zárni a boltokat. Nyilvános kivégzéseket is tartottak már.

Úgy tűnik, az Iszlám Állam még tovább terjeszkedne Líbiában, újabb városokat támadhatnak meg. Az utóbbi időben egyre több volt iraki katonatiszt érkezett az országba (arról, hogy nekik milyen szerepük van a terrorszervezetben, itt írtunk korábban). Köztük lehet Abu Ali al-Anbari is, az Iszlám Állam egyik legfontosabb katonai vezetője.

Az Iszlám Állam konvoja Líbiában - fotó: Europress / AFP / HO / Welayat Tarablos

Az Iszlám Állam konvoja Líbiában - fotó: Europress / AFP / HO / Welayat Tarablos

Az országban ráadásul Kadhafi diktatúrájának négy évvel ezelőtti megdöntése óta gyakorlatilag nincs központi kormány, rengeteg csoport harcol egymással, és nagyon sok az olaj, amely hatalmas bevételt jelenthetne az Iszlám Államnak, amely rengeteg pénzt szerez már most is a szíriai és iraki olajból (erről itt írtunk korábban).

Az egyre erősödő nyugati, orosz és kurd támadások miatt egyre bizonytalanabb a helyzet az Iszlám Állam tulajdonképpeni fővárosában, a szíriai Rakkában. Elemzők szerint ezért is próbálják megerősíteni líbiai állásaikat és leginkább Szurt városát. Ezzel ráadásul közelebb kerülnének Európához is, Szurt ugyanis alig több mint 600 kilométerre van Szicíliától. Egy amerikai vezető terrorellenes szakértő szerint az Iszlám Állam itteni ága az, ami miatt most a leginkább aggódnak.

Felvonulás Rakkában - fotó: Europress / AFP / HO / Welayat Raqa

Felvonulás Rakkában - fotó: Europress / AFP / HO / Welayat Raqa

Az Iszlám Állam terroristái többször támadtak már a Líbiával szomszédos Tunéziában is. Azokat a merénylőket is valószínűleg Líbiában képezték ki. Sok újonnan beszervezettnek pedig már azt mondják, hogy ne Szíriába menjenek, hanem Líbiába.

Top 0