• Tudomány
Faktor

Közel 7000 éves, épen maradt gyékénydarabot találtak

Az emberi civilizáció kezdeti szakaszából származó gyékényt egy újkőkori település feltárása közben találták Csöcsiang tartomány Tienlusan településén. Korát 6645 és 6775 év közé teszik. Ez eddig a Kínában talált legrégibb fonott, illetve szőtt tárgy. Kétezer évvel idősebb a szintén Csöcsiangban felfedezett selyemtextíliáknál.

A sárgás gyékénydarab 50 centiméter hosszú és 20-40 centiméter széles, vastagsága 2 milliméter. Mivel lapos és nem találták a közelében gabonamagvak nyomait, a kutatók arra következtettek, hogy semmiképpen nem terményszárításra, tárolásra használták, hanem sokkal inkább szolgálta az emberek kényelmét.

Azt feltételezik, hogy takaróként, vagy hűsítő testalátétként volt használatos. A pontos funkciójára vonatkozó kérdés megválaszolását azonban még nyitva hagyták. Anyagáról mikroszkópos vizsgálattal azt állapították meg, hogy nádból és nem az egyébként szintén erre a célra gyakran használt bambuszból vagy kákából alkották.

A hasonlóan növényi anyagokból készült ősi leletek ritkák, mivel földbetemetésüket követően elrohadnak, elporladnak, s az utókor szakértői többnyire csak lenyomataikból vizsgálódhatnak. A szóban forgó gyékényre azonban oxigéntől elzárt környezetben, talajvízben ázva találtak, ez segítette a túlélését.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16