• Külföld
Faktor

Közel 500 év kellett hozzá, hogy újra ez történjen a királyi palotában

Először tartottak katolikus misét a Hampton Court-palota kápolnájában azóta, hogy VIII. Henrik angol uralkodó 1534-ben szakított a katolikus egyházzal.

Vincent Nichols westminsteri érsek azt mondta: "Egy történész arról beszélt, hogy VIII. Henrik forogna a sírjában, ha tudná, mi történik ma este". Azt is mondta, ez az anglikán és a római katolikus egyház megbékélésének szimbóluma. A London közelében lévő palota kápolnájában, mintegy 350 hívő gyűlt össze.

Fotó: Europress / Ben Stansall - AFP

Fotó: Europress / Ben Stansall - AFP

John Studzinski, a Genesis művészeti alapítvány alapítója, aki segített az istentisztelet szervezésében, azt mondta, Hampton Court kápolnája VIII. Henrik magánkápolnája volt.

VIII. Henrik, Anglia és Írország királya hithű katolikus volt, ám 1534-ben szakított a katolikus egyházzal, mert a pápa helytelenítette Aragóniai Katalinnal kötött első házasságának felbontását és második házasságát Boleyn Annával. Létrehozta a Rómától független anglikán egyházat, amelynek feje ő maga lett - írja az MTI.

A Hampton Court-palota kápolnája ma is II. Erzsébet brit uralkodónak, az anglikán egyház fejének a közvetlen irányítása alatt áll.

Az anglikán és a katolikus egyház viszonya nem problémamentes. Feszültséget keltett a Vatikán azon döntése is, amely lehetővé teszi, hogy az egyházukkal elégedetlen anglikán hívek protestáns örökségük megőrzésével együtt áttérhessenek a katolicizmusra.

Top 0