• Krimi
Faktor

Közel 300 millió e-mailfiók jelszavát szerezte meg a hacker

A wisconsini központú Hold Security biztonsági cég arról híres, hogy a hacker alvilág lopott adatbázisait szerzi vissza - most pedig igazán nagy fogást csináltak. Szerdán ugyanis sikerült rábeszélniük egy csalót, hogy adja át a 272 millió egyéni e-mailcímből és más honlapokhoz tartozó jelszavakból álló adatbázisát.

A hacker többek között a Gmail és a Yahoo oldalakhoz tartozó fiókok millióinak jelszavát szerezte meg, és ezáltal több esetben nem csak az adott felhasználó üzenetküldő rendszerét tudja feltörni, hanem minden más olyan honlapon lévő profilját is, amelynek a belépéséhez az illető ugyanazt a jelszót használta – írja a Guardian.

A Hold Security szerint azonban a veszély nem olyan nagy, mint ahogy az elsőre annak tűnik. A cég szerint ugyanis csak a kisebb, kevésbé biztonságos oldalakat éri fenyegetés, mivel ezek esetében jellemző az, hogy a felhasználók ugyanazt az e-mailcímet és jelszót használják, mint az online postafiókjukhoz. Azok, akik minden oldalon más címet vagy jelszót használnak, nincsenek veszélyben, míg az egységes jelszót használók esetében azt javasolják, hogy változtassák meg a levelező rendszerük jelszavát.

Alex Holden, a cég alapítója szerint nincs arra mód, hogy az emberek ellenőrizzék, az ő fiókjuk is érintett-e. 2014-ben már sikerült egy még nagyobb adatbázist megszerezniük – ekkor azonban az ellenőrzési folyamat közben összeomlott az oldal.

A hacker a jelek szerint elsősorban az orosz felhasználókat célozta: 57 millió e-mailcímet és jelszót szerzett meg a legnagyobb orosz online postafiók-rendszer, a mail.ru domainek közül. A Yahoo Mail felhasználói közül 40 millió, a Hotmailesek közül 33 millió, míg a Google Gmail-fiók tulajdonosok közül 24 millió ember fiókja lehet veszélyben.

Ebben az esetben a hacker már internetes fórumokon dicsekedett az illegális úton szerzett adatbázisával, amelyet el akart adni. Holdenék azonban nem pénzben fizettek az adatokért, hanem a közösségi médián keresztül támogatták a fiatal hackert.

Top 0