• Külföld
Faktor

Közegészségügyi kockázat: antibiotikumokkal etetik a vágóállatokat, hogy jobban hízzanak

Az antibiotikumoknak köszönhetően rutinná vált beavatkozások válhatnak újra életveszélyessé.

Azonnali antibiotikumtilalom bevezetését sürgeti az állattenyésztésben az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Legfrissebb jelentésük szerint ugyanis - bár a világ számos országában már tiltott a gyakorlat - a 155 adatszolgáltató ország közül 45-ben még mindig antibiotikumokkal tömik a vágóállatokat, amelyek ezektől jobban híznak.

Csakhogy az antibiotikumok ilyen mértékű használata nagyban növeli az ezekre rezisztens baktériumtörzsek kialakulását - írja a telegraph.co.uk. Márpedig a gyógyszerrezisztens baktériumok súlyos közegészségügyi kockázatot jelentenek, egy teljes évszázaddal visszavethetik az orvostudományt. Egykor életveszélyes, de az antibiotikumoknak hála rutinná vált beavatkozások válhatnak ugyanis újra életveszélyessé.

Az Európai Bizottság számításai szerint míg 2014-ben világszerte hétszázezer emberéletet követeltek a gyógyszerrezisztens fertőzések, 2050-ben világszerte akár már tízmillió ember halálát is okozhatják.

Az OIE jelentése szerint az amerikai kontinens 18, Ázsia és Óceánia 14, Afrika 10, Európa 2 országában és egy közel-keleti államban használnak még mindig antibiotikumot a vágóállatok tenyésztésében, ezek közül 27 országban semmi sem szabályozza az antibiotikumok ilyen célú felhasználását.

Kommentek:

Top 0