• Belföld
Faktor

Súlyos következményei lesznek, ha megjelennek a robotok a munkahelyeken

Úgy tűnik, nem minden esetben kell erőltetni a robotizációt.

Hamarosan jönnek a munkahelyi robotok, ettől kezdve pedig nem kell az emberekre figyelni - vélekednek sokan. Ugyanakkor, ha egy vállalatnál nincsenek rendben az alapfolyamatok - például hiányoznak a megfelelő vezetők és a dolgozókkal sem képesek jól bánni-, ott nem érettek az Ipar 4.0 megoldásokra - figyelmeztet a KPMG, Magyarország egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társasága. Ilyen esetben a robotizáció csak "bebetonozza" a rossz működést, így pénzkidobást, veszteséget jelenthet a cégnek.

Nem lesz könnyű az átállásA munkaerő-piaci tartalékok csökkenése és az intenzív béremelkedés miatt néhány éven belül a robotizáció szinte automatikusan el fog terjedni az ipari termelővállalatoknál - újabban legalábbis erre a következtetésre jut számos tanulmány. Amennyiben viszont felkészületlenül, kényszerek hatására végzik majd az üzemek automatizálását, akkor a robotizációnak nem csak nyertesei lehetnek, hanem számos vesztese is - értékelt Boros Árpád, a KPMG szenior menedzsere.

Emberekre is szükség vanÚgynevezett kollaboratív robotot - amely képes az emberekkel együtt dolgozni - manapság már 20 ezer eurótól lehet venni, ez körülbelül egy operátor éves munkabér-költségét jelenti. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezt a robotot a vállalat "ökoszisztémájába" kell kapcsolni, így a teljes költség végül ennek a többszöröse is lehet - írja a napi.hu. A gépek üzembe helyezését követően pedig emberekre ugyanúgy szükség lesz, hiszen a robotokat programozni kell és folyamatos karbantartást igényelnek - magyarázta a szakember.

Ha rosszul működik a cég, azon a robotok sem segíthetnekEgy egyszerű példával élve: amennyiben egy üzemben a felső vezetés arra utasítja a középvezetőket, hogy növeljék a darabszámot, melynek hatására ők kapkodni és idegeskedni kezdenek, akkor a rossz hangulat végül az operátoroknál fog lecsapódni. Ennek hatására általánossá válik a stressz, a kapkodás, amely végül ahhoz vezet, hogy az alkalmazottak teljesítik ugyan az elvárt mennyiséget, de nagy mértékben megnövekszik a selejt termelése is. Ilyen esetben a folyamatok nagy valószínűséggel rosszul, átláthatatlanul működnek és a működés alapjai nincsenek rendben.

Mi történik akkor, ha egy ilyen üzemben mégis úgy döntenek, hogy Ipar 4.0 megoldások bevezetését kezdeményezik? A KPMG szenior menedzser szerint a végeredmény pénzkidobás lesz, mert a rossz folyamatok automatizálásával, csak a rossz működést betonozzák be. A veszteség pedig abban nyilvánulhat meg, hogy sok lesz az értékteremtés nélküli, vagy csak kevés hozzáadott értéket előállító munka.

Kommentek:

Top 0