• Politika
Faktor

Kövér László: nagy hiba volt a sorkötelezettség eltörlése

Kövér László egy interjúban a sorkötelezettség bevezetésének lehetőségéről beszélt. Szerinte ezt jelenleg önállóan egy ország sem tudja meglépni, hiszen felerősítené a fiatal férfiak elvándorlását. Az illegális migráció miatt nem tartja elképzelhetetlennek, hogy akár összeurópai döntés szülessen a kérdésben. Kövér azt is elmondta, a kormány a haderőre szánt költségvetés mellett a honvédség létszámának bővítésén is dolgozik.

Kövér László házelnök a szolnoki Új Néplapnak azt mondta, a sorkötelezettség eltörlése miatt kialakult helyzet kezeléséhez sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani – számol be az MTI. Szerinte a helyzetet egy-egy ország önállóan nem tudja megváltoztatni, mivel megerősödne a fiatal férfiak elvándorlása azokból az országokból, ahol ismét kötelezővé tennék a sorkatonaságot.

Ezért vagy összeurópai szinten állítják vissza a sorkötelezettséget Európa nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy. Kövér László számára egyértelmű, hogy ezzel a döntéssel az Európai Unió és Magyarország is erősebbé válna. Szerinte az illegális migráció és a terrorizmus következtében terjedő bizonytalanság miatt erre a nem túl távoli jövőben akár sor is kerülhet.

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

EZT IS AJÁNLJUK:

    A házelnök a kormány honvédséggel kapcsolatos terveiről is beszélt: Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére azon dolgoznak, hogy a haderőre szánt költségvetés növelésével a honvédség létszámát és bővítsék. Ez elsősorban az önkéntes tartalékosok számának növelését jelentené.

    Magyarországon 2004 novemberéig volt kötelező sorkatonai szolgálat. Az ötvenes években a szolgálat hossza 3 év volt, amit a hetvenes években 2 évre csökkentettek. A kilencvenes évek elejétől már csak egy évre kellett bevonulni, az utolsó sorkatonák pedig fél évig szolgáltak.  

    Az Európai Unió 28 tagállama közül jelenleg hatban van sorkatonai kötelezettség. Ezek: Ausztria, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország és Görögország. Ezekben az országokban a szolgálat hossza fél és egy év között alakul. Emellett négy országban – Csehországban, Litvániában, Németországban és Svédországban – a szolgálat fel van függesztve, de különleges helyzetben lehetőség van a sorozásra.  

    Top 16