• Külföld
Faktor

Köveket és jódos flakonokat dobáltak - a rendőrség könnygázzal válaszolt

Folytatódtak szerdán a múlt hét végén kezdődött tüntetések az ukrajnai orosz külképviseleti épületeknél Nagyija Szavcsenko Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő szabadon engedéséért.

Odesszában, a főkonzulátus épülete előtt a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. A dél-ukrajnai városban körülbelül százan gyűltek össze, köztük a radikális Jobboldali Szektor aktivistái. A tiltakozók közül néhányan maszkkal takarták el az arcukat. Tojásokkal dobálták meg az épületet és festékkel fújták le a kapuját. Többször megpróbáltak bejutni a képviselet területére, így az ott kialakult dulakodás miatt a rendőrök könnygázt vetettek be.

Fotó: Europress-Yuriy Dyachyshyn/AFP

Fotó: Europress-Yuriy Dyachyshyn/AFP

Kijevben szerdán ismét tojásokat, köveket és jódos flakonokat dobott az orosz nagykövetség területére az épület előtt összegyűlt száz-kétszáz tüntető. A nyugat-ukrajnai Lembergben szintén tojásokkal, valamint petárdákkal dobálták meg a demonstrálók az ottani orosz konzulátust. Ezen kívül Free Savchenko (Szabadságot Szavcsenkónak) szövegű papírokból hajtogatott repülőket dobtak be a képviselet területére. A tüntetésen részt vevő Volodimir Paraszjuk független parlamenti képviselő letépte az orosz zászlót az épületről.

Nagyija Szavcsenkót azzal vádolják, hogy rejtett megfigyelőként elárulta az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró hollétét. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben halt meg. A pilótanő - korábbi nyilatkozatát megváltoztatva- viszont azt mondta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírókat megölő aknatámadás előtt elfogták a szakadárok. Erről korábban itt és itt is írtunk.

Top 0