• Belföld
Faktor

Kossuth száműzetésben írt négyoldalas levelére lehet licitálni

Elárverezik Kossuth Lajos 1867-ben, száműzetésben írt levelét, és egy Deák Ferenc által írt kinevezési okmányt. Lehet licitálni Jókai Mór egyik dedikált mesekönyvére is a Darabanth Aukciósház online árverésén április 30-ig.

A két hete zajló online árverésen 8 ezer tárgyat lehet megvenni - mondta el Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház irodavezetője az MTI-nek.

A tételek között kortörténeti dokumentumnak számít Kossuth Lajos száműzetésben írt levele, amely a szétszéledő magyar seregek válságos helyzetébe és a politikus lelki tusájába egyaránt betekintést nyújt. Egy ilyen kordokumentum becsült értékét nehéz meghatározni: "százezer forinttól egymillió forintig már keltek el hasonló darabok az utóbbi időben" - mondta Csonka Krisztián.     

Kép: darabanth.com

Kép: darabanth.com

A négyoldalas levelet Kossuth egy jászberényi honvéd feleségének írta, hogy hírt adjon az asszony eltűnt férjéről. Kossuth válaszában leírja, hogy a nála lévő lajstromokban nem talált Farkas Ferenc nevű illetőt, de a hasonló nevű emberek sorsáról tájékoztatja a címzettet, valamint jelzi, hogy a seregek egy része, amely török földre ment, baj nélkül visszatérhetett Magyarországra. Emellett tanácsot ad az özvegység elismertetése tárgyában is. A négyoldalas levélre 140 ezer forintról indult a licitálás, amely jelenleg 180 ezer forintnál tart.

Az irodavezető beszélt Deák Ferenc két leveléről is és a halálakor készített hagyatéki leltárról is. Deák Ferenc egyik levelében mint igazságügy-miniszter 1848-ban házasságkötési engedélyt ad magyar nyelven, felzetes viaszpecséttel. Az István nádor és Deák Ferenc aláírásával ellátott dokumentum kikiáltási ára 40 ezer forint volt, és 32 ajánlat után jelenleg 200 ezer forintnál tart.

A másik dokumentum Deák Ferenc saját kézzel írt levele sógorának, Tarányi Józsefnek. Az 1856-ban kelt levélben Deák beszámol a Vörösmarty Mihály árvái javára indított gyűjtésről, társasági eseményekről, valamint megrendültségéről Bezerédj István politikus halála miatt. A bensőséges hangvételű levél kikiáltási ára 140 ezer forintról eddig 160 ezer forintra emelkedett.

A tételek közül az irodavezető kiemelte még a Nagy Imre által 1954-ben írt kinevezési okmányt, amelyben a minisztertanács elnökeként megbízza Vas Zoltánt a Minisztertanács Titkárságának vezetésével.

Lehet licitálni Jókai Mór meséskönyvének 1892-es, első kiadására is, amelyet az író unokahúgának, Hegedűs Rózsikának dedikált.

A tételek között sok más híres magyar író saját kézzel írott sorai és dedikált könyvei is szerepelnek - írta az MTI.

Top 0