• Élet
Faktor

Az életkorunk határozza meg, mibe halunk bele - mutatjuk mire figyeljen

Korosztályonként változnak a kockázatot.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A halál mindenki számára elkerülhetetlen, de oka életkoronként változó. Másodpercenként átlagosan 1,8 ember hal meg világszerte. Most az AsapScience vette sorra, hogy melyik életszakaszban mire kéne a legjobban figyelni - írja a Dívány.

Vannak nehezen elkerülhető betegségekA halálesetek fele világszerte a 70 év feletti életszakaszban történik, és jellemzően valamilyen szívelégtelenség a kiváltó ok. Az Egyesült Államokban azok, akiket 45-64 éves koruk között ér utol a vég, jellemzően rákos megbetegedésekbe halnak bele. 2016-ban világszerte 8,9 millió ember halt bele a rákba, ez pedig 5,7 millióval több, mint 1990-ben. De miért ugrott meg ennyire a rákos megbetegedések száma? A bolygó népességének növekedésével együtt nő az élettartam is, amivel egyenes arányban van a rákos megbetegedések mértéke.

Van, ami ellen lehet védekezniElsőre furcsának tűnhet, de 25 és 44 éves kor között a leggyakrabban véletlen mérgezés végez az emberrel. Ebbe a kategóriába tartozik a különböző drogok túladagolása, mely az Egyesült Államokban 1999 óta megháromszorozta áldozatainak számát. Amerikában többen haltak meg túladagolás miatt 2017-ben, mint ahányan a Vietnám és az Irak elleni harcokban összesen. Dél-Afrikában azonban a HIV-vírus és az AIDS követeli a legtöbb életet, Brazíliában pedig egymást ölik az emberek.

Az amerikai 15-24 év közöttiek leggyakrabban autóbalesetben halnak meg. A karambolok kockázata a jogosítvány megszerzését követő pár hónapban a legmagasabb, és a legtöbb baleset pénteken, szombaton, valamit vasárnap történik, és kétszer annyi fiú hal így meg, mint ahány lány. Szintén ez a korosztály az, ahol a legkisebb arányban használják a biztonsági övet, és ők a leginkább hajlamosak a sebességkorlátozás átlépésére, valamint a biztonságos követési távolság figyelmen kívül hagyására.

Az 5-14 éves korosztály első számú ellensége a malária, melynek okozója egy plazmódium nevezetű egysejtű mikroorganizmus. A fertőzés a vörösvérsejteket támadja meg, és általában fertőzött szúnyogok terjesztik. A fertőzés komplexitása miatt az ellenszer fejlesztése nagyon nehéz, de a jelenlegi állás szerint van okunk bizakodni.

A legkisebb gyerekeket is lehet félteni2017-ben 5,4 millió 5 évnél fiatalabb gyerek halt meg, jellemzően veleszületett rendellenességek miatt. A halálozási ráta ebben a korosztályban rohamosan csökken: amíg 1990-ben 11-ből 1 gyerek halt meg ötéves kora előtt, 2017-ben már csak 26-ból 1.

A halálunk módját tehát nagyban meghatározza, hogy melyik életkorban ér utol a végzet. Ha sikerült túlélnünk életünk első 70 évét, nagy valószínűséggel valamilyen szív- és érrendszeri betegség fogja megadni a kegyelemdöfést. Száz évvel ezelőtt még az influenza okozta a legtöbb halálesetet az idős korosztály körében, szerencsére azonban ezt már hatékonyan kezeli az orvostudomány.

Kommentek:

Top 0