• Pénz
Faktor

Korlátozni fogják a bankárok fizetését

Az izraeli törvényhozás keddre virradóra ellenszavazat nélkül jóváhagyta, hogy korlátozzák a bankárfizetéseket az országban.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A törvény szerint a pénzügyi szektorban egyetlen menedzser fizetése sem lehet több az általa vezetett bankban legrosszabbul fizetett alkalmazott bérének 35-szörösénél, és semmiképp sem lehet több évi 2,5 millió sékelnél (183 millió forint). A törvény hat hónap múlva lép életbe.

Az izraeli bankszövetség bírálta a törvényt, mert az szerintük "szétzilálja a munkakapcsolatokat", és valószínűleg a legfelső bírósághoz fognak fordulni. Egyes kommentárok szerint a törvény "példátlanul szigorú populista intézkedés" - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az izraeli bankvezérek fizetése sokszor eléri az évi 8 millió sékelt (584 millió forint), míg az átlagbér 115 ezer sékel (8,4 millió forint).

    Az Európai Unió tavaly jóváhagyott irányelve szerint a tőzsdén jegyzett társaságok részvényesei háromévente szavazhatnak a vállalat jövedelempolitikájáról, de nincs kötelező felső határ. Az Egyesült Államokban a pénzügyi társaságoknak közölniük kell a legalacsonyabb és a legmagasabb fizetés arányát, de nincs kötelező ráta.

    Top 16