• Tech
Faktor

Forradalom a gyógyászatban: robotokat alkalmaznak a kórházakban

A robotok az ápolók és az orvosok munkáját fogják segíteni.

A Japánban található Nagoya város egyetemi kórházában az ápolókat mostantól robotok segítik ki az éjszakai műszakok alatt. Összesen négy szerkezet szállítja majd a gyógyszereket az épület különböző szintjei közt, és tesztelni is fognak bizonyos mintákat, ezzel a rutinmunkák terhét veszik le a dolgozók válláról.

A robotok gyakorlatilag olyan mobilis, 90 liter kapacitású hűtőszekrények, amelyek radarok és kamerák segítségével tájékozódnak környezetükben – írja a The Asahi Shimbun.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A gépeket úgy programozták, hogy ha szembejövő ápolók és orvosok keresztezik útjukat, udvariasan odébb álljanak, vagy kérjék, hogy engedjék el őket. A dolgozók egy táblagépes alkalmazáson keresztül oszthatják ki nekik a feladatokat és célállomásokat az épületen belül.

    Nagoya városa a Toyota Industries-szel együtt fejlesztette a szerkezeteket kifejezetten erre a célra, az autógyártó leányvállalata készíti a különféle alkatrészeket. A kezdeti tesztidőszakban délután 5 és reggel 8 közt fogják segíteni a dolgozókat, mivel ekkor közlekedik a legkevesebb ember a folyosókon. Ha az ötlet beválik, később még több egység állhat szolgálatba.

    Kommentek:

    Top 16