• Külföld
Faktor

Váratlan fordulat, már el is kezdték Észak-Korea és az Egyesült Államok csúcstalálkozóját előkészíteni

Korábban Donald Trump elnök lemondta a találkozót, ám mégis megrendezhetik azt.

Észak-koreai küldöttség indult Szingapúrba hétfőn a kínai fővárost, Pekinget érintve, hogy előkészítse Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető esetleges csúcstalálkozóját - számolt be a TBS japán tévéállomás.

Fotó: Europress - AFP/KCNA VIA KNS

Fotó: Europress - AFP/KCNA VIA KNS

Az értesülés szerint a delegáció 8 tagból áll, egyikük Ri Szon Gvon, az észak-koreai országegyesítési bizottság vezetője. A küldöttséget a kínai fővárosban, Pekingben vették észre, ahol átszálltak egy Szingapúrba induló csatlakozásra.

Korábban ismertté vált, hogy amerikai delegáció utazott vasárnap Phenjanba az esetleges csúcstalálkozó előkészítésére. Tagjai között volt Allison Hooker, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági tanácsának Koreával foglalkozó szakértője, Szung Kim, az Egyesült Államok Fülöp-szigeteken akkreditált nagykövete és a Pentagon (védelmi minisztérium) egyik tisztségviselője, valamint Randall Shriver, aki korábban részt vett az Észak-Koreával folytatott nukleáris tárgyalásokon.

A diplomaták várhatóan hétfőn tárgyalnak Cso Szon Huival, az észak-koreai külügyi tárca egyik miniszterhelyettesével. A Fehér Ház nem adott ki közleményt és szóvivője nem is kommentálta az amerikai küldöttségről szóló sajtóinformációkat. Elemzők szerint azonban a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozó megtartásának esélyei növekedtek.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy Szingapúrba utazik Joe Hagin, a washingtoni Fehér Ház kabinetfőnökének műveletekért felelős helyettese is - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0