• Külföld
Faktor

Teljes magányban él: egy 76 éves néni szokott feltűnni a befagyott tavon

Sokáig egy gyárban dolgozott, most visszatért a Bajkál-tóhoz a néni.

Amikor Lyubov Morekhodova tehenei elvándorolnak, a 76 éves asszony felveszi a korcsolyáját és átsiklik a befagyott Bajkál-tavon. Dacolva a faggyal, a néni hátratett kézzel csúszik a jégen, miközben keresi a csordáját. Korcsolyái még 1943-ban készültek, de Morekhodova büszke a tartósságukra és a kivitelezésükre.

A néni a tó partján nőtt fel, majd hosszú évek munkája után 2011-ben tért vissza, amikor nyugdíjba vonult egy irkutszki gyárból. Azóta egyedül éli itt a napjait.

"Csak ülök a konyhában és nézem a tájat. Boldoggá tesz, jó hangulatom lesz tőle. Mindig arra gondolok, ha valaki itt lenne mellettem, biztosan azt mondaná: milyen gyönyörű, milyen elképesztően gyönyörű!" – idézi a bábuskát a 24.hu.

Mint mondja, nyáron sokan megfordulnak arrafelé, és mindenkire rászól, hogy szedje össze maga után a szemetét, mert az a tóban kötne ki. A nénit olykor meglátogatja fia is, de a hideg évszakban jórészt az állatok jelentik számára a társaságot. Ez mégsem zavarja.

"Mindenem megvan itt. A hátam mögött hagyhattam volna az egészet, amikor a férjem meghalt, de nem tudtam megtenni. Tisztában voltam vele, hogy nagyon nehéz az élet erre, a szüleim is keményen dolgoztak. Mégis hogy hagyhatnám itt? Mégis hogy?" – tette fel a kérdést Morekhodova.

A körülmények valóban meglehetősen zordak, ugyanis a napokban -16 Celsius-fok körül alakul a tónál a nappali hőmérséklet.

Kommentek:

Top 0