• Külföld
Kovács Noémi
Kovács Noémi

Körbesétáltak és mindenkit megöltek, akiről úgy látták, még életben van

Legalább 23 halálos áldozata vannak annak a nyugat-afrikai támadásnak, amelyet az al-Kaida vállalt magára. A Burkina Faso-i főváros, Ouagadougou központjában lévő Splendid nevű luxusszállodát és a szemközti kávézót pénteken este támadták meg a terroristák. Előbb az utcán gyilkoltak, majd a szállodában folytatták, ahol túszokat is ejtettek.

fotó: Anadolu Agency/Getty Images

fotó: Anadolu Agency/Getty Images

A szemtanúk beszámolója alapján a támadók előbb felgyújtottak vagy felrobbantottak néhány, a szálloda előtt parkoló autót, majd tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszán, ahol a CNN szerint legalább százan voltak. Azután foglalták el a szállodát, miután a biztonsági erők lövései miatt kiszorultak az utcáról.

"Vér folyt mindenütt”A túlélők borzalmas jelenetként írják le a hotelben történt eseményeket.

"Mindenki pánikba esett, csak feküdtek a padlón. Vér folyt mindenütt, védtelen emberekre lőttek" - mondta a túlélő Yannick Sawadogo a francia BFM TV-nek.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Hallottuk, ahogy beszélgetnek, miközben körbe sétáltak és mindenkit megöltek, akiről úgy látták, még életben van.

  Sawadogo azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerült megszöknie. Egy törött ablakon mászott ki, de állítása szerint nehezen jutott el a biztonságos fedezékbe, mert akkora volt a füst, hogy alig látott.

  Ez a hotel a diplomaták kedvenceAlpha Barry, az ország külügyminisztere szerint ez egy előre eltervezett támadás volt. A terroristák jól megszerveztek mindent. Pénteken, nap közben elvegyültek a hotel vendégei között, aztán amikor besötétedett, még több támadó csatlakozott hozzájuk.

  A szemtanúk elmondása alapján a fegyveresek turbánt viseltek és nem a helyi nyelven beszéltek egymással.

  A túszmentő akcióA helyi biztonsági erőknek 126 túszt sikerült kiszabadítaniuk, Franciaország Burkina Fasó-i nagykövete, Gilles Thibault Twitter-üzenetében viszont azt írta, hogy 150 embert mentettek ki a terrortámadás helyszínéről. Az áldozatok felét kórházba kellett vinni - közölte Alpha Barry a CNN-nel. A Burkina Faso-i állami média azt állította, hogy a kiszabadított túszok között volt a helyi kormány egyik minisztere is. Ouagadougou egyik kórházának igazgatója még éjjel azt nyilatkozta, hogy a kórházba vitt sebesültek szerint a támadók célpontjai a külföldiek lehettek. A helyi Burkina TV az egyik megszökött túszra hivatkozva pedig azt állította, hogy a támadók az összes fehér túszt megölték.

  Eközben Simon Compaoré, az ország biztonsági minisztere arról beszélt, hogy a 23 halálos áldozat 18 nemzetiséghez tartozik és három támadót is megöltek a francia csapatok segítségével, köztük két nőt.

  Nem sokkal szombat dél előtt a Burkina Faso-i csendőrség egyik tisztje számolt be arról, hogy az al-Kaida negyedik fegyverese is meghalt a szomszédos épületek visszafoglalása közben. Vele az étterem-kávézó mellett lévő Yibi Hotelben végeztek.

  Az egyelőre nem világos, hogy a 23 halálos áldozatba beleszámolták-e a lelőtt terroristákat vagy sem, mindenesetre a nyugat-afrikai ország elnöke, Roch Marc Christian Kaboré is ennyi áldozatról beszélt szombat délben az állami rádióban. A francia külügyminisztérium viszont 27 halálos áldozatról számolt be.

  A hotel előtt, fotó: Ahmed Ouoba/AFP

  A hotel előtt, fotó: Ahmed Ouoba/AFP

  Mindenhol kutattak a terroristák, túszok utánA franciák mellett az Egyesült Államok is támogatta az egykori francia gyarmat fegyvereseinek mentőakcióját, legalábbis logisztikailag. Egy amerikai védelmi szakember azt mondta a CNN-nek, vannak amerikaiak a nyugat-afrikai országban. Mintegy 75 amerikai katona tartózkodhat ma Burkina Faso-ban, köztük 15-en közvetlenül az amerikai nagykövetségen. A CNN arról számolt be, hogy a túszdráma után szobáról szobára tisztították meg a hotelt a szövetséges katonák. Mindenütt terroristák és további túszok után kutattak.

  Az al-Kaida magára vállaltaA merényletet még az este magára vállalta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). Tavaly novemberben ez a szervezet követett el egy ehhez hasonló támadást a mali főváros, Bamako egyik luxusszállodája ellen is. A pénteki lövöldözés egyébként néhány hónappal azután történt, hogy Burkina Faso új elnököt választott. A nyugat-afrikai ország élére novemberben került új vezető, Roch Marc Christian Kabore személyében, aki közel három évtizedes autokratikus uralom és polgári felkelés után vette át a hatalmat. Nyugaton, különösen Franciaországban, úgy vélik, ez az ország kulcsfontosságú szövetséges az al-Kaida elleni harcban. Francois Hollande, Franciaország elnöke egyenesen "gyűlöletes és gyáva támadásnak" nevezte a pénteki merényletet, de az amerikai nagykövetség is elítélte a támadást. Azt írták: ez egy "értelmetlen erőszak volt ártatlan emberek ellen."

  Nincs magyar áldozatMajtán Richárd nigériai magyar konzul telefonon azt mondta az MTI-nek, hogy nem tudnak magyar áldozatokról. Arról is beszélt, hogy felvették a kapcsolatot a nigériai fővárosban, Abujában dolgozó burkinai diplomatákkal. Most az ő segítségükkel igyekeznek pontos információkat szerezni az ouagadougoui áldozatokról, de tudomásuk szerint nem sok magyar tartózkodik Burkina Fasóban.

  Top 16