• Külföld

Az Európai Parlamentben dolgozott az egyik brüsszeli robbantó

Najim Laachraoui volt az egyik férfi, aki felrobbantotta magát a brüsszeli reptéren. Korábban takarítóként dolgozott az Európai Parlamentben.

Najim Laachraoui 2009-ben és 2010-ben takarítóként dolgozott az Európai Parlamentben, nyári munkát végzett. Valószínűleg akkor még nem radikalizálódott, és büntetlen előéletű is volt. Feltehetően a férfi a brüsszeli reptéren robbantotta fel magát, és szerepe lehetett a novemberi párizsi terrortámadásokban is - írja a BBC.

Charles Michel belga kormányfő interjút adott a CNN televíziónak amiben bírálta a törököket, mert a török hatóságok kíséret nélkül engedték Hollandiába visszarepülni Ibrahim el-Bakraouit, a brüsszeli robbantások másik elkövetőjét. Charles Michel  azt mondta, Bakraoui veszélyes volt, ezért meglepő Törökországtól és elnökétől, hogy török hatósági személyek kísérete nélkül engedték repülőre szállni és visszatérni Hollandiába. A belga kormányfőnek az sem tetszett, hogy a török hatóságok nem tájékoztattak időben arról, hogy pontosan mikor és hova érkezik Bakraoui. Bakraouit a török hatóságok tavaly nyáron kitoloncolták, és erről jelentést küldtek a belga szerveknek, amelyben leírták: a férfi megpróbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon egy szélsőséges fegyveres szervezethez. Mivel a belga hatóságok nem tudták kimutatni Ibrahim el-Bakraouinak az Iszlám Államhoz fűződő kapcsolatát, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést. Jan Jambon belga belügyminiszter március végén a rendőrség egyik tisztségviselőjét okolta azért, hogy tavaly szem elől tévesztették Ibrahim el-Bakraouit. Hangsúlyozta, nem egy szervezetet vagy egy igazgatóságot hibáztat, mindössze egyetlen személy mulasztása okozta a problémát, aki túl későn kért további tájékoztatást a török féltől. "Valaki hibázott a rendőri apparátusunkból"

Top 0