• Belföld
Faktor

Jó hírünk van a gázfűtéses lakásban élőknek

Mintegy 1,5 milliárd forint összegű támogatás érhető el az Otthon Melege Program keretében gázkonvektorok cseréjéhez, amelyre szeptember 21-étől lehet pályázni.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A pályázat részleteit a VGF Szaklap gyűjtötte össze. A magyar otthonokban közel 3 millió korszerűtlen gázkonvektor működik. A mihamarabbi csere érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 80 százalékos támogatás mellett maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A gázkonvektorok cseréjéhez 2017. szeptember 21-én 8 órától a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint összegű forrás kimerüléséig, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül igényelhetnek támogatást az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek. A Pályázati kiírás értelmében a pályázatok benyújtása elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül történik az ügyfélkapus azonosítást követően.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Elektronikusan kell beadniA pályázathoz elektronikusan csatolva kell benyújtani az alátámasztó dokumentumokat, így az is megfelelő, ha az okmányokról digitális fénykép készül. A csatolmányok feltöltése előtt célszerű megnyitni a lementett dokumentumokat és leellenőrizni, hogy azok megfelelően olvashatók-e. A pályázat csatolmányaiban a pályázat véglegesítését követően módosítani már nem lehetséges, de ha szükséges, a feldolgozás során hiánypótlás keretében pótolhatóak a hiányosságok. A pályázattal kapcsolatos értesítések, így a hiánypótlási felszólítás is a pályázatban megadott e-mailcímre küldik.

  A beruházás csak a pályázat benyújtása után kezdhető meg. A pályázat benyújtása előtt megkezdett beruházást nem támogatják. A pályázat benyújtása a nyilatkozattétel után a szükséges mellékletek feltöltésével válik véglegessé és érvényessé.

  Nem minden konvektorra lehet támogatást kérniA pályázati kiírással a kimutatható energia-megtakarítást és CO2 kibocsátás csökkenést eredményező konvektoros fűtési rendszerek korszerűsítése, konvektorról konvektorra való cseréje támogatható. Csak és kizárólag olyan konvektorcserék támogathatóak, melyek egyértelműen megakadályozzák a szén-monoxid mérgezés veszélyét és egyben a hatályos Tűzvédelmi és Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzatnak megfelelnek.

  Összesen három konvektortípus támogatott: a MIKA 6 E termékcsalád egyedi lokális, konvekciós fűtőkészülékei, a Fondital Gazelle Techno Classic 5000 és 7000 és a FÉG F8.60EF ErP típusú konvektorok.

  Munkadíj is elszámolhatóA pályázat keretében támogathatóak a meglévő gázkonvektor(ok) új gázkonvektor(ok)ra történő cseréje vonatkozásában felmerült anyag- és munkadíjak, továbbá tervezési, engedélyeztetési és egyéb, az átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek, továbbá a tulajdoni lap költsége. Elszámolható költségnek minősülnek továbbá az új kéménybe kötendő gázkonvektorok kéményépítésével, átalakításával, korszerűsítésével kapcsolatos anyag, munka, illetve szakértői költségek is, de ezek önállóan, konvektorcsere nélkül nem támogató költségek. A pályázati konstrukció nem engedélyezi a támogatási előleg folyósítását.

  Kommentek:

  Top 16