• Külföld
Faktor

Könnygázt vetettek be a határon, a migránsok áttörték a macedón kerítést - videó

Iraki és szíriai a migránsok áttörték a rendőrkordont, és elkezdték bontani a görög-macedón határon a kerítést. Naponta alig 400 migránst engednek át, a határ közelében több ezren várakoznak, hogy átjuthassanak.

Egyelőre nem tudni pontosan, hányan jutottak át Macedóniába. A macedón rendőrök könnygázzal próbálják oszlatták a tömeget.

A görög-macedón határon könnygáz vetettek be a rendőrök, hogy a migránsok ne léphessenek be Macedóniába Fotó: AFP/Lousia Gouliamaki

A görög-macedón határon könnygáz vetettek be a rendőrök, hogy a migránsok ne léphessenek be Macedóniába Fotó: AFP/Lousia Gouliamaki

A határ görög oldalán legalább 6500 migráns rekedt, akik nem kapnak semmilyen ellátást.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Macedónia azonban csak a szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. Vasárnap összesen csak 305-en mehettek tovább - közölte a görög rendőrség.

  Macedónia nemrég szigorította a belépési feltételeket. Ez része annak a törekvésnek, hogy lassítsák a migránsok mozgását az úgynevezett balkáni útvonalon. Miután Ausztria is korlátozza a belépők számát, így tesz a többi ország: Szlovénia, Horvátország, és Szerbia, Macedónia is.

  Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői már korábban megállapodtak arról, hogy naponta legfeljebb 580 migránst engednek át országaikon.

  Így azonban a végén Görögországban reked a legtöbb migráns, mivel oda érkeznek, és Görögországból igyekeznek észak felé továbbmenni.

  A tervek szerint kedden újabb találkozó lesz Belgrádban a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok rendőri vezetői között, és a megbeszélésen részt vesz Görögország, Németország és Hollandia képviselője is.

  Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter vasárnap egy görög tévéműsorban azt mondta, hogy jelenleg 22 ezer migráns van az országban, de számuk több tízezerrel is gyarapodhat. Becslése szerint a következő hetekben akár 70 ezer migráns is Görögországban ragadhat.

  Fotó: Rainer Jensen / dpa / AFP

  Fotó: Rainer Jensen / dpa / AFP

  Angela Merkel német kancellár vasárnap egy német televíziós műsorban azt mondta: nincs tagállami szintű B-terv, továbbra is közös európai megoldáson kell dolgozni. Mind a 28 államnak közös meggyőződése, hogy a menekülésre késztető okokat meg kell szüntetni, a migránsoknak pedig a hazájuk közelében kell segíteni. Meg kell védeni az Európai Unió külső határait, és végre kell hajtani az uniós és Törökország közös akciótervét" - mondta Merkel.

  Top 16