• Külföld
Faktor

Négy év börtönt kapott a náci haláltábor őre

Börtönbe vonul az egykori náci haláltábor egyik utolsó élő őre, mert szerepe volt magyar zsidók százezreinek a legyilkolásában. A férfi jelenleg 95 éves.

Fotó: Europress / Mondaizé - Getty Images

Fotó: Europress / Mondaizé - Getty Images

Hétfőn közölte a német szövetségi legfelső bíróság (BGH), hogy jogerőre emelkedett az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őrét, Oskar Gröninget elmarasztaló ítélet. A férfit magyar zsidók százezreinek a legyilkolásában való bűnrészessége miatt négy év szabadságvesztésre ítélték – írja a 24.hu.

A BGH helybenhagyta a lüneburgi tartományi bíróság tavaly júliusi ítéletét, amely szerint Oskar Gröning az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) idején, 1944. május 16. és július 11. között legkevesebb háromszázezer gyilkosságnak volt a bűnrészese a koncentrációs táborban.

A védelem ugyan kérte a 95 éves vádlott felmentését és az ítélet felülvizsgálatát is, de a BGH valamennyi kérelmet visszautasította. Közleményekben hangsúlyozták: az elítélt számos módon szerepet játszott a tömeggyilkosságokban.

A lágerőr ellen már 1977-ben is folytattak nyomozást, de az ügyet vádemelés nélkül lezárták, mert a bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség úgy gondolta, hogy nincs esély elmarasztaló ítéletre.

A férfi az SS, a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezetének tagja volt, a feladatai közé tartozott a haláltábor vasútállomásának peronján az Auschwitzba deportált emberek csomagjainak őrzése, a deportáltak felügyelete, valamint az ellenállás és a menekülési kísérletek megakadályozása fegyveres erővel. De a BGH közleménye szerint abban is szerepe volt, hogy az SS javára hasznosítsák a deportáltak értéktárgyait.

Kommentek:

Top 0