• Tech
Faktor

Egyre nagyobb veszélyben élünk: a mesterséges intelligencia mindent kicselezhet

A legújabb technológiákat nem csak jó célra lehet használni, így okkal tarthatunk attól, hogy a terroristák is felfedezik maguknak a fejlesztéseket.

A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásának gyors előretörése növeli a kockázatát annak, hogy a technológiát rossz célra: automatikus hackertámadásokra, önvezető autók balesetének előidézésére, a kereskedelemben kapható drónok célzott fegyverként való alkalmazására használják fel - figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport.

Tizennégy intézmény, köztük a Cambridge-i, Oxfordi és Yale Egyetem 26 kutatója szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányában aggodalmának adott hangot amiatt, hogy autoriter államok, bűnözők és magányos támadók visszaélhetnek az új technológiával.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az AI rossz célú használata küszöbön álló veszélyt jelent a digitális, fizikai és politikai biztonságra, mivel lehetővé teszi a nagyméretű, pontosan célzott, nagy hatékonyságú támadásokat - írták tanulmányukban, amelyben a következő öt évben valószínűsíthető fejleményekre összpontosítottak.

  "Valamennyien egyetértünk abban, hogy a mesterséges intelligenciának sok pozitív alkalmazási lehetősége van. A szakirodalom azonban hiányos annak rossz célú felhasználásáról" - magyarázta Miles Brundage, az Oxfordi Egyetem emberiség jövőjét kutató intézetének szakembere.

  A mesterséges intelligencia számítógép használatával hajt végre olyan emberi intelligenciát igénylő feladatokat, mint a döntéshozatal, szöveg, beszéd vagy vizuális képek felismerése. A technikai lehetőségek tárházát nyitja meg, de heves vitákat váltott ki az elmúlt években arról, hogy az általa megvalósítható tömeges automatizálás jelentősen növelheti-e a munkanélküliséget és más szociális hátrányokat.

  A mintegy százoldalas tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy az AI alkalmazása csökkentheti a végrehajtott támadások költségeit emberi munkát, szakértelmet igénylő esetekben. Olyan új támadási formák kerülhetnek felszínre, amelyek eddig egyetlen ember által kivitelezhetetlenek voltak, vagy olyan támadási formák, amelyek kihasználják magának a mesterséges intelligenciának a sérülékenységét.

  A dokumentum szerint teljesen újszerű, egyebek között beszédszintetizálásra és a közösségi médiában fellelhető információk elemzésével végzett célzott - adathalász - phishing-akciókra, automatizált számítógép-feltörési támadásokra lehet számítani.

  Illusztráció.

  Illusztráció.

  A drónok, önjáró járművek és egyéb elektronikus berendezések felhasználásával fizikai támadást lehet intézni emberek és intézmények ellen. Egy arcfelismerő funkcióval ellátott és egyébként teljesen veszélytelennek tűnő takarítógép például fel tudja robbantani magát a célszemély közelében. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

  A tanulmány készítői áttekintették az eddigi tudományos kutatásokat az AI jelentette biztonsági kockázatokról, és együttműködésre szólították fel a kormányokat, politikai és műszaki szakembereket ezen veszélyek elhárítására.

  A teljes tanulmány ide kattintva olvasható.

  Kommentek:

  Top 16