• Külföld
Faktor

Kolumbiában legális a marihuána - de csak a betegeknek

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök új rendelete engedélyezi a marihuána orvosi célú termesztését és felhasználását. Igaz, elvileg 1986 óta használhatják orvosi célokra Kolumbiában a marihuánát, csak épp senki sem tartotta be ezt a törvényt.

A kolumbiai elnök azt mondta, hogy a rendelete nem ellentétes a kábítószerellenes nemzetközi kötelezettségeikkel és a drogcsempészettel szembeni harccal.

A rendelet értelmében ettől fogva legálisan lehet majd vadkendermagot, kannabisznövényeket és marihuánát birtokolni, amennyiben azt orvosi és tudományos célra használják fel. Előtte azonban a hatóságok engedélyét is kérni kell.

Kolumbiában egy 1986-os törvény elvben már eddig is lehetővé tette az orvosi célú marihuánatermesztést, de a gyakorlatban ezzel senki sem foglalkozott. Nem rögzítették az erre vonatkozó pontos szabályokat. Santos azt mondta, hogy rendelete alapvetően a helyzet tisztázásáról és a szabályozás bevezetéséről szól.

Az országban 2012-ben már dekriminalizálták a marihuána birtoklását és a személyes használatra való termesztését is. Árusítása és nyilvános helyen való fogyasztása ugyanakkor továbbra is bűncselekménynek számít.

Az utóbbi időben több latin-amerikai országban változtattak a könnyű drogokkal kapcsolatos törvényeken, így például Uruguayban 2013-ban legalizálták a marihuána használatát, Chilében és Mexikóban is enyhítették a marihuánára vonatkozó szabályozást.

Kolumbiai drogkartellek korábban jelentős mennyiségű marihuánát csempésztek az Egyesült Államokba, aztán az 1980-as években áttértek a jobban jövedelmező kokaincsempészetre.

Top 0