• Külföld
Faktor

Kolumbiában is engedélyezhetik a melegházasságot

Zöld utat adott a melegházasságnak a kolumbiai alkotmánybíróság. A konzervatív, jórészt katolikus ország legfelsőbb bírói fóruma hat-három arányban szavazott az ellen a javaslat ellen, ami kimondaná, hogy csak nő és férfi köthet házasságot. Ezután a melegházasságot az országgyűlés engedélyezheti. Ha így történik, Kolumbia lesz a negyedik latin-amerikai ország, ahol egybekelhetnek a melegek.

Az USA-ban így örültek a Legfelsőbb Bíróság döntésének. Foto: Europress - Jewel Samad/AFP

Az USA-ban így örültek a Legfelsőbb Bíróság döntésének. Foto: Europress - Jewel Samad/AFP

Alberto Rojas főbíró azt a kiegészítést fűzte a többségi döntéshez, hogy:

Minden embernek alapvető joga, hogy megkülönböztetés nélkül házasodhasson.

A melegházasságért küzdő aktivisták kis csoportja a bíróság lépcsőjén várta a döntést. Amikor meghallották, énekelni kezdtek. A bíróság döntése azt jelenti, hogy Brazília, Uruguay, Argentína, Mexikóváros és még néhány mexikói tartomány után Kolumbia lehet a negyedik latin-amerikai állam, ahol engedélyezik az egyneműek házasságát.

Az alkotmánybíróság 2011-ben döntött úgy, hogy elismerik az azonos nemű párok családját. Egyben utasították az országgyűlést, hogy alkosson törvényt, amiben kimondják, hogy a meleg párokat ugyanazok a jogok illetik meg, mint a heteroszexuális házaspárokat. A bíróság arról is döntött, hogy ha a parlament nem hozza meg a törvényt 2013 júniusáig, akkor a kapcsolatban élő meleg párok elismertethetik a kapcsolatukat a bíróság vagy a közjegyző előtt. Azonban a bíróság döntése kicsit homályos volt. Sokan úgy értelmezték, hogy a melegek formailag élhetnek házasságban, de házasságot nem köthetnek.

Szuperboldogak vagyunk. Győztünk a konzervatív politikai pártok, a katolikus egyház és mindazok ellen, aki meg akarta akadályozni a jogainkat. Ez a döntés azt üzeni a konzervatívoknak, hogy a jogegyenlőség megállíthatatlan

- mondta Luís Felipe Rodríguez civil aktivista Caliban. A férfi arról is beszélt, hogy a hétvégét a barátjával tölti, és az esküvőjüket fogják tervezgetni.

Mexikó egyes tartományaiban is házasodhatnak a melegek. Foto: Europress - Ronaldo Schmeid/AFP

Mexikó egyes tartományaiban is házasodhatnak a melegek. Foto: Europress - Ronaldo Schmeid/AFP

Ezentúl a házasság és a család soha többé nem lesz házasság és család

- mondta viszont Alejandro Ordóñez Kolumbia ultrakonzervatív főügyésze a bíróság mostani döntéséről. Ami egyébként kisebb meglepetést okozott, mert 2015 augusztusa óta már nyolcszor halasztották el a döntést ebben a tárgyban.

Brian Silva az Egyenlő Házasságot nevű amerikai csoport igazgatója arról beszélt a Guardiannek, hogy a döntés nagyszerű hír a kolumbiaiaknak, de még jobb hír azoknak, akik az egyenlő házasságért küzdenek szerte a világban.

Egy felmérés szerint a főváros, Bogota lakóinak 70 százaléka ellenzi, hogy meleg párok gyereket fogadhassanak örökbe és 57 százalékuk nem fogadja el a melegek házasságát sem.

Top 0