• Külföld
Faktor

Elengedik a gyerekkatonákat a kolumbiai gerillák

Elengedi a táboraiban lévő 15 évnél fiatalabb gyerekeket a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadó gerillaszervezet - erről állapodtak meg a FARC és a bogotái kormány Havannában tárgyaló küldöttségei.

A kubai fővárosban zajló tárgyalások célja, hogy sikerüljön véget vetni Latin-Amerika leghosszabb ideje húzódó fegyveres konfliktusának, amely 1964 óta tart.

A tárgyalódelegációk közleménye szerint ez csak az első lépés, hogy idővel minden kiskorú elhagyhassa a FARC táborait. Bogotá és emberi jogi szervezetek régóta azzal vádolják a FARC-ot, hogy gyakorlatilag golyófogónak használja gyerekkatonáit.

Kép: youtube

Kép: youtube

A béketárgyalások három éve tartanak. A FARC azt már korábban vállalta, hogy nem soroz be több gyereket, de eddig nem volt hajlandó elengedni azokat, akiket eddig besoroztak. A FARC azt állítja, a mostani megállapodás 21 gyereket érint, ennyi 15 évesnél fiatalabb van a soraiban - írta az MTI.

A FARC-ot többek között az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon. Fegyvereseinek száma hét-nyolcezerre tehető. Ideológiáját tekintve marxista-leninista, anti-imperialista, paraszti szervezetnek tekinti magát. A szervezet emberrablásokból, váltságdíjakból, és a többi között kábítószer-kereskedelemből igyekszik előteremteni a működéséhez szükséges pénzt. A több mint ötven éves konfliktusban 220 ezernél is többen haltak már meg.

A kormány abba egyezett bele, hogy az elengedett gyerekek ellen semmilyen eljárás nem indul, áldozatnak és nem bűnelkövetőnek tekintik őket. A megállapodás végrehajtását a Nemzetközi Migrációs Szervezet, valamint az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF fogja felügyelni.

Az eredeti terv az volt, hogy a kolumbiai kormány és a FARC márciusig átfogó békemegállapodást köt. Annak dacára, hogy ez nem sikerült, Bogotá bízik abban, hogy a közeljövőben sikerül megállapodni a felkelőkkel.

Nézze meg a gyerekkatonákról szóló negyven perces filmet!

Top 0